Šejn Husejnefendić: Dosta više i Corone, nema razloga da život stane!

- Kategorija: Kolumne, Pandemija, Preporuke, U fokusu

Kukavica umre stotinu puta a junak samo jednom“. Stara kineska poslovica koja (u nešto širem tumačenju) sumira anksioznost, strah i iščekivanje nečega što može ali i ne mora da se desi. Da, svi umrijeti moramo ali junak u bitci može ali i ne mora – možda se vrati kući neozlijeđen.

Čovjek koji se mnogo plaši (a strah je normalna ljudska emocija) umire iz dana u dan od potencijalne opasnosti permutirajući varijable šta mu se, kako i gdje može desiti, analizirajući i strahujući opet, ponovo i iznova izluđujući sebe i one oko sebe (pošto je panika zarazan mehanizam).

Cijeli svijet bruji o „pandemiji opasne gripe“, gripe koja ima samo ODLIČAN MARKETING (kako jedan cijenjeni prijatelj reče jučer). Mnogo više života na dnevnoj, sedmičnoj pa i mjesečnoj bazi odnesu dosta ozbiljnije bolesti sadašnjice, „normalni“ poroci pa i samoubistva ALI mutacija gripe zloćudno smišljenog imena Corona (engl. coroner – pogrebnik, mrtvozornik) je ušla u sve domove svijeta putem medija…i to sedmicama prije nego što su zabilježeni prvi slučajevi zaraze u većini država.

Teorija zavjere?

Pod sumnjom da zvučimo kao teoretičari zavjere moramo se opravdano zapitati zašto je jedan od ranije poznat virus (i to od 1930. a općepoznato je – osnove biologije – da SVI virusi mutiraju) napravio neviđenu paralizu planete? Više od sedam milijardi stanovnika zemlje paralizirano je od straha, zaokupljeno ili barem konstantno BOMBARDOVANO medijskim porukama o porastu broja zaraženih (što je jako upitno ako se uzmu ne tako mainstream mišljenja njemačkih ljekara o pretjeranim mjerama povodom trenutne situacije).

Upravo su ključni igrač u većoj slici mediji koji nas bukvalno siluju svakodnevno uglavnom beskorisnim informacijama (i to u najboljem slučaju!) a vođeni su – nažalost – novcem koji dobivaju kroz marketing. Za rijetke koji ne znaju, portali uglavnom ovise od novca dobivenog reklamiranjem (a katkad i od novca koji dobiju iz budžeta za „objektivno izvještavanje“) koje naplaćuju srazmjerno posjećenosti – broju klikova i posjeta. Logično je stoga da će mediji eksploatisati crnu hroniku/skandale/dramatične situacije da povećaju posjećenost pa se mnogi ne libe reciklirati vijesti, praviti bombastične ili click-bait naslove i ne mogu sačekati a da vas ujutro ne dočekaju sa naslovom „Skočio broj oboljelih“ ili „Broj mrtvih raste“ iako, srazmjerno rastu ljudske populacije i normalno je da broj smrti raste (kao i broj rođenih)…

MEĐUTIM, mi se izgleda baš MORAMO zabrinuti za ovu famoznu gripu. Ako i niste u rizičnim kategorijama stanovništva sigurno imate starijeg roditelja ili nekog dragoga ko ima dijabetes, star je, ima plućnih ili srčanih problema… tako da htjeli ili ne ovo vas se tiče. Smrtnost je jako niska i ništa veća nego kod obične gripe a trenutno doktori nemaju tretman koji radi te nagađaju i okušavaju se u kombinacijama raznih lijekova – od antibiotika preko lijekova za malariju pa čak do imunosupresanata – i tako nenamjerno neke ljude isprate u smrt.

Političko tapkanje u mjestu

Političari nastoje ostaviti dojam da rade nešto pa uvode mjere zabrane okupljanja, policijski sat, drakonske kazne i lagano nam serviraju moguće zatvaranje/blokadu pojedinih naselja ili cijelih općina?! Sa građanskim slobodama i tako flagrantnim kršenjem ustavnih i osnovnih ljudskih prava se ne smije igrati niti olako postupati. Ionako anksiozno, samoizolirano i dobrim dijelom izludjelo stanovništvo država NE BI SMJELA dodatno ograničiti. Vojna država, Orwellova „1984“, totalna kontrola ili pobuna mentalno nagnječenog stanovništva su samo neke od paradigmi i scenarija koje padaju na um onome ko i zamisli ovo medijski napuhano stanje.

Činjenice su, u objektivnom i etički ispravnom novinarstvu, svetinja. Mediji ne bi smjeli podizati paniku ali su na ovom testu pali. Istina, postoje objektivni članci, prilozi i umirujući sadržaji koji sadrže riječ „Corona“ u sebi ali su zatrpani u medijskoj kakofoniji u omjeru 100:1.

Igranje sa brojevima

Zašto mediji ne izvještavaju da preko 60 zemalja svijeta (!) nema nijednu smrt od Corona virusa? Zašto se istraživačko novinarstvo ne pozabavi, zajedno sa objektivnom naukom, činjenicom da je većina (37 od 52 hiljade) od ukupnog broja smrtnih slučajeva pripisanih Coronavirusu zabilježeno u svega 10 zemalja?

Čak i taj broj je neopravdano UVEĆAN jer je nemoguće utvrditi koliko ljudi je zapravo umrlo od „notorne Corone“ a ko od aneurizme/čira/zastoja bubrega jer su ga smjestili u sobu sa nekim ko stvarno jeste zaražen zloglasnim virusom budući da je opća panika izazvala juriš na bolnice.

Sve tanji novčanici

Postoji sumnja i u valjanost testova na Coronavirus (pogledati video ispod) koji su preosjetljivi pa čak i kod osoba sa simptomima teže prehlade „dijagnosticiraju“ Coronavirus-pozitivan. Kad smo kod činjenica, panika ubija daleko više nego sam virus kao u starom vicu kad je kuga bila na putu za Damask.

Kuga je u pustinji prestigla karavan a vođa karavana je upitao: “Kuda žuriš?” “U Damask, namjeravam ubiti  1000 ljudi.” Nešto kasnije Kuga je ponovo susrela vođu karavana koji joj reče: “Rekla si uzeti 1000 a odnijela si 50000 života.”  Kuga je na to odgovorila: “Ne”, ja sam uzela 1000, ostale je odnio Strah.

Na ulicama gradova život ide otežano, s vidnom panikom i zabrinutosti na licima mnogih. Kao i uvijek najviše trpi obični čovjek, srednja i niža klasa koja strahuje za posao, manično prati svaki članak s pomenom Corone i troši možda posljednje novce na sredstvo za dezinfekciju, rukavice, lijekove, brašno i wc-papir.. Svjetske ekonomije bilježe pad u većini sektora (možda se trebamo zaokupiti pitanjem ko profitira od ove situacije?) a medijski prostor dobivaju ekonomisti koji najavljuju „majku svih ekonomskih kriza“ i multimilionska otpuštanja…

Divide et impera

„Zaplaši pa vladaj“ bila bi varijacija stare latinske „divide et impera“ (zavadi pa vladaj). U međuvremenu mađarski predsjednik je uveo ekvivalent diktaturi, nacionalizam u nekim zemljama vidno raste, policijski čas je uveden posvuda a naš prvi komšija – Srbija – ozbiljno razmatra uvođenje suludog ograničenja kretanja od 13h do 05 iliti u prevodu samo osam sati (!?) slobodnog kretanja za stanovništvo a pominje se i mogućnost 24-satnog policijskog časa!

Mnoge zemlje PO UBRZANOM POSTUPKU uvode mjere kontrole digitalne razmjene podataka (Orwell opet?) koje će i kad prođe ova ludost ostati na snazi pa će svaki vladin politikant i referent – a znamo ko nam sjedi u foteljama – ČITATI VAŠE PRIVATNE PORUKE, gledati fotografije.. Amerikanci šalju (na Coronu otporne – ironično, op. aut.) nove vojnike na Bliski Istok a nama se uz krizu planira dodatno oporezovati i umanjiti plata. Hajde ba nema veze, samo nemoj da se zarazim Coronom…

Dr. Sci. Šejn Husejnefendić

Facebook Comments