SvijetVijesti

Španija predviđa da bi epidemija koronavirusa mogla potrajati četiri mjeseca
U Španiji, drugoj zemlji po broju oboljelih od korona virusa u Evropi nakon Italije, epidemija bi mogla potrajati četiri mjeseca, rekao je u srijedu dužnosnik španske zdravstvene službe.

„Zasad uvedene mjere imat će učinak na idućih deset dana, samo kako bi se zaustavilo širenje korona virusa. No do zaustavljanja njegovog prenosa i kraja ove epidemije neće doći. U najboljem slučaju potrajat će još mjesec i pol ili dva mjeseca. Ne budu li se stvari odvijale dobro trajat će između 3 ili 4 mjeseca“, izjavio je Fernando Simón, dužnosnik centra za praćenje situacije s korona virusom pri španskom ministarstvu zdravstva.

On je izašao na konferenciju za medije u Madridu nakon što od nedjelje ubrzano raste broj zaraženih osoba.

U Španiji je u srijedu zabilježen 2.231 slučaj korona virusa. Aktivna su 1.994 slučaja nakon što su umrle 54 osobe a 183 ozdravile.

U području glavnog grada Madrida nalazi se polovica oboljelih. U srijedu su u Madridu i okolici zatvoreni vrtići, škole i fakulteti a od četvrtka će biti zatvoreni muzeji, bazeni, pozorišta, biblioteke te drugi kulturni i sportski centri.

U trgovinama kupci ubrzano kupuju hranu i druge potrepštine. Hljeb i meso su nedostajali na policama jedne velike trgovine u širem centru Madrida u 19 sati, a kupci su pojačano kupovali mlijeko i toaletni papir.

Neki zaposlenici rade od kuće nakon što je vlada pozvala kompanije da olabave radno vrijeme i omoguće rad od kuće. U onima koje to ne dopuštaju izvješene su obavijesti o oprezu.

„Na zidu nam je izvješeno upozorenje da dobro i često peremo ruke, ne kašljemo bez pokrivanja usta, te da se ne ljubimo prilikom pozdravljanja“, rekla je Hini zaposlenica jedne kompanije za uvoz i izvoz kafe s šesnaestero zaposlenih.

U Valenciji je otkazan najveći lokalni festival „Las Fallas“ koji se trebao održati od 15. do 19. marta, a koji svake godine privuče hiljade ljudi iz čitave Španije. U Kataloniji su otkazani svi događaji koji okupljaju 1.000 ili više osoba. Otkazuju se sportske utakmice.

Španija je u utorak u ponoć obustavila sve letove iz Italije i prema njoj. Smatra se da se korona virus proširio u Španiju sa sjevera Italije.

Izvor: TIP.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button