Lifestyle

Naučnici kažu: Popodnevno spavanje poboljšava raspoloženje, memoriju i mnogo toga
Da li se sjećate kada ste redovno legli spavati ili da ste se baš lijepo naspavali. Ne možete se sjetiti? Da vam pomognemo, vjerovatno niste redovno spavali od obdaništa.

Dobar san utiče na usredotočenost i na produktivnost. Podnevno spavanje smatra se normalnim za malu djecu i starije ljude. Ali popodnevno spavanje ima mnogo koristi i za mlade i odrasle osobe srednjih godina.

Prednosti dnevnog spavanja uključuju:

  • poboljšano raspoloženje
  • smanjeni umor
  • opuštanje
  • veću skoncentrisanost
  • bolju memoriju i kreativnost

Tri vrste drijemanja:

Iako se drijemanje na prvi pogled može činiti isto kao i svako spavanje, ono se zapravo mogu dijeli u tri kategorije.

1. Planirano spavanje

Možete uzeti planirano drijemanje prije nego što se stvarno osjećate umorno. Također ovo možete nazvati i pripremanje za drijemanje, odmorite se prije nego što se umorite za kasnije, jednostavno napunite baterije na vrijeme. Možete uzeti planiranu drijemku ako znate da ćete biti umorni kada budete morali ići na neki događaj navečer.

2. Hitno spavanje

Hitna dremka je potrebna kad ste toliko umorni da ne možete nastaviti sa onim što radite, pogotovo ako može postati opasno. Na primjer, vozač mora da odspava ukoliko je toliko umoran i brine se da će zaspati za volanom.

3. Prirodno drijemanje

Prirodno drijemanje događa se svaki dan otprilike u isto vrijeme, a za primjer možete uzeti djecu koja svaki dan u isto vrijeme legnu da odspavaju malo.

Kako najbolje odspavati preko dana

Dok je spavanje općenito korisno, postoji nekoliko zamki koje želite izbjeći. Evo nekoliko savjeta kako se pripremiti za najbolje drijemanje:

  • Odspavajte samo malo, između 20 i 30 minuta. Ovo dovoljno kako bi se razbudili. Sve duže od toga može uzrokovati inerciju sna, osjećaj nespokojnosti i dezorijentaciju. To se događa jer se probudite iz dubljeg sna kad drijemate duže od 20 ili 30 minuta.
  • Predugo dnevno spavanje može uticati na vaše spavanje i san preko noći. Ne spavajte poslije 15:00 sati, jer ćete biti uskraćeni za noćni san.
  • Stvorite ugodno okruženje tako da izbjegnete buku i svjetlost, i što više da ispunite prostor ugodnom temperaturom. To će vam pomoći da zaspite i da maksimalno iskoristite drijemanje.

San je veoma važan za organizam, naročito za ljude koji se bave sportom i tokom dana potroše više energije. Ako imate vremena, odvojite 30 minuta za popodnevnu dremku. Na ovaj način ćete popraviti raspoloženje i smanjiti želju za hranom. Prema istraživanjima naučnika, najbolje je da spavate 30 minuta, tri puta nedeljno. Stres uzrokuje bolesti srca. Zbog toga je veoma važno da spavate popodne i opustite se.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button