LifestyleU fokusu

Kako nas je korona ujedinila: Ovo je lista dobrih djela, koja će tek da raste!
Cijeli svijet na trenutak je zastao, usporio, a onda uveo mjere, koje ma koliko da su nas izolovale, uradile su mnogo više na našem jedinstvu. Bezbroj je divnih akcija koje su pokrenute ovih dana. U Banjaluci, BiH, ali i svijetu. Donosimo neke od njih.

Gradska uprava i Centar za socijalni rad Banjaluka pomažu samima i nemoćnima

Pozivaju sve građane, predstavnike mjesnih zajednica i zajednica etažnih vlasnika, da prijave svoje komšije koji žive sami u domaćinstvu i nemaju podršku porodice, kako bi im se na organizovan način omogućila pomoć u nabavci hrane i lijekova. Prijave se mogu izvršiti od danas, 18. marta, u vremenu od 7.00 do 15.00 časova, na telefone Centra za socijalni rad, a prema rasporedu koji možete vidjeti na linku ispod

Crveni križ pruža besplatnu psihološku pomoć

Zbog pojačanog straha javnosti, broja oboljelih i djelatnika uključenih u pružanje pomoći povodom novog #coronavirus, psihosocijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju, kako bi se javnost osvijestila o čestim reakcijama koje mogu imati i kako bi se prevenirale glasine te pružila podrška oboljelima i olakšao njihov povratak u zajednicu.

Zato, dežurni psiholog Crvenog križa Federacije BiH stoji na raspolaganju građanima, svaki dan, od 10 do 19 sati, na ☎️ +387 62 040 653

Plavi telefon BiH pomaže svima koji su anksiozni

AKCIJA TELEFON VIŠKA!

U Jajcu je počela online nastava, puno je učenika koji nemaju adekvatan telefon, računar ili tablet kako bi je mogli normalno pratiti. Sa lokalnog portala “Jajce online” apeluju na građane koji su u mogućnosti da pomognu tim istim učenicima. Razrednici tih odjeljenja vjerovano znaju kakva je socijalna slika učenika i ko nema mogućnosti da uživo prati nastavu.

Opština Jezero: Besplatna pomoć starijima

Stanovnici mogu naručiti sve prehrambene artikle, koje će im biti isporučene po narudžbi na adresu, na sljedeće poznate brojeve telefona: STR “Dragana” 050/291-117; STR “Osmica” 050/291-322; STR “3M” 050/291-265; 

Sva lica koja iz inostranstva žele obezbjediti roditelje i rodbinu na području opštine, na ove brojeve (sa pozivnim brojem za BIH 00387) mogu dogovoriti načine isporuke namirnica na adrese najdražih.

Narodno pozorište u Beogradu emituje predstave online

Atelje “212” Pozorište za sva vremena

Bosnia and Herzegovina Futures Foundation daje besplatno sve svoje resurse za online učenje

60 muzeja koje možete posjetiti online

Listu potražite ovdje

Besplatni online kursevi digitalnog marketinga (KOMPLETNA LISTA)

Za sve koji žele učiti, napredovati, biti kreativni, evo sjajne liste.

Poziv volonterima za pomoć u dostavljanju hrane i lijekova starijim osobama

Republička civilna zaštita objavila je poziv volonterima za pružanje pomoći u dostavljanju hrane i lijekova osobama starijim od 60 godina. Ukoliko imate između 18 i 30 godina i želite pomoći stari i nemoćnim licima tako što ćete im dostavljati hranu i lijekove, možete se javiti na poziv koji je objavila Republička civilna zaštita.  U pozivu se ističe da će svi volonteri dobiti adekvatnu zaštitnu opremu, a poziv se odnosi na jedinice lokalne uprave u Republici Srpskoj.

Ovdje možete vidjeti poziv sa kontaktima na koje se možete javiti.

Online čitanje

NASA podcasts

Radio bašta, možete slušati radio iz bilo kojeg dijela svijeta

Izvor: 6yka.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button