SvijetZaštita okoliša

Australija: Koristeći se mrežama za odvodne cijevi, pronašla način kako da zaštiti vodu od plastike
Zagađenje plastikom danas je veliki problem jer ima ozbiljne štetne učinke na naše okruženje, zdravlje i hranu.

Prema National Geographicu:

“Svake godine, oko 18 milijardi funti plastičnog otpada ulazi u svjetski ocean iz obalnih regija. To je otprilike ekvivalent pet vrećica plastične smeće nagomilane na svakom podnožju obale planete. Sva ta plastika nanosi štetu bićima koja žive u oceanu, od koraljnih grebena, do kornjača koje čupaju slamke, do kitoai i morskih ptica koji gladuju jer im je trbuh toliko nabijen komadićima plastike da nema mjesta za pravu hranu. Pojavljuju se nova istraživanja o mogućim dugoročnim utjecajima sićušnih komada plastike na lanac prehrambenih proizvoda – postavljaju se nova pitanja o tome kako to u konačnici može utjecati na zdravlje ljudi i sigurnost hrane. Otprilike 40 posto sve proizvedene plastike koristi se u pakiranju, a mnogo toga se koristi samo jednom, a zatim se baca. Manje od petine plastike reciklira se, iako mnoge zemlje i tvrtke pokušavaju inovativnim rješenjima povećati taj broj. “

Ovog ljeta vlasti iz australijskog grada Kwinana postavio se novi, nevjerojatno jednostavan, i vrlo koristan sustav filtracije u rezervatu Henley. Naime, mreža se postavlja na izlaznu odvodnu cijev koja hvata velike krhotine i na taj način sprečava onečišćenje okoliša.

Isprva su gradske vlasti postavile dvije mreže koje su uspjele uhvatiti više od 800 kilograma smeća u roku od nekoliko sedmica. Stoga su odlučili instalirati takve „zamke“ po cijelom gradu i smanjiti zagađenje okoline. Njihova ugradnja i proizvodnja su skupa (oko 10 000 USD po neto), ali cjelokupni je sustav i dalje prilično isplativ jer pruža značajne uštede troškova.

Mreže se uklanjaju kada se napune, a smeće se baca u posebne kamione koji odvode smeće u centar za razvrstavanje smeća, gdje se razdvajaju materijali koji se ne mogu reciklirati i oni koji se mogu reciklirati. Nakon toga, mreže se vraćaju na odvodne otvore. Ovaj sustav filtracije još je jedan dokaz da čak i takve male stvari mogu napraviti ogromnu razliku i pomoći nam da poboljšamo život uz zaštitu okoliša.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button