GDJE SMO MI? UŠLO NAM SA ZADA!

- in Blog, Kolumne

Objavio sam informaciju o neodgovornim ljudima koi su učestvovali u odbrani doktorske disertacije želeći da dam svoj doprinos borbi protiv virusa. Očekivao sam da će sva lica koja su učestvovala u tom skupu, biti dovoljno odgovorna, pa će omogućiti brzo provođenje izolacije svih koji su došli u dodir sa njima.

Na žalost, moja očekivanja nisu ni približno ostvarena. Skinute su slike sa odbrane doktorske disertacije. Lakše nam je što ne možemo više čitati: ”…ja se vraćam na Kliniku i zajedno sa svojim kolegama nastavljam borbu za zaštitu zdravlja naših građana..” (tekst koji je objavio novi doktor nauka). Umjesto toga, jutros čitam izvještaj da je novih devet zaraženih u Tuzli, od čega direktno pet vezanih za Medicinski institut Bayer (nekadašnji Centar za srce), ali odmah dobijam  informaciju da u bolnici u Zenici leži zaraženi bolesnik, na postoperativnom liječenju, zbog čega dva odjeljenja moraju ići u izolaciju. Zanimljivo, ovaj bolesnik je operisan u Centru za srce u Tuzli. Objavljena je informacija da je oko 100 ljudi stavljeno u izolaciju u Tuzli, Zato ponovno postavljam pitanje, zar moramo svi dozvoliti ”…da nam uđe sa zada..”. Očekivao sam da će ljekarska komora reagovati, da će rektorat dati pojašnjenje, da će Medicinski fakultet odraditi svoje, ali ništa od toga, osim što je web stranica Univerziteta nedostupna. Očekivao sam da će direktor UKC poduzeti disciplinske mjere, ali ni toga nema. Siguran sam da će kolege iz moje struke, pokrenuti postupke, ali to je proces koji neće zaustaviti širenje korona virusa. Isto tako, siguran sam da će se shvatiti da je ovo krivično djelo, koje zaslužuje trenutni pritvor, jer predstavlja neposrednu životnu opasnost za veći broj građana. Namjerno izbjegavam pozivanje na članove zakona, ustava, povelja, jer bi to bilo sakrivanje nećega mnogo vrednijeg, pitanja časti, morala, ljudskosti, svega onoga što mora da krasi ljude koji imaju titulu ljekara, a još veće titule, profesora koji uči nove ljekare. Ali i ovom prilikom ih sve prozivam da učine, svako iz svoje nadležnosti, ono što moraju, da ne dozvole “da nam uđe sa zada”. To što je danas nedelja, virusu ništa ne znači, a ja sam u izolaciji, ali hoću da se borim da moje unuke rastu u zdravoj sredini. Hoćete li se i vi boriti za svoju djecu, ako hoćete, sada je prilika, borimo se za naše ljekare, naše medicinare, borimo se za nas. Jedan ljekar je napisao “Ja ne mogu da budem imun i da šutim”

Siguran sam da će biti pokušaja da se ovaj slučaj zataška, da se smanji odgovornost ili slično, pa čak i pod izgovorom da se to radi u cilju sprečavanja širenja panike, ali sam uvjeren da svi koji ovo čitaju znaju da pročitaju i druge, zvanične obavjesti gdje nas lažu da imaju dovoljno testera, a tek se sada kupuju, vjerujem da svako od nas ima nekoga ko radi u zdravstvu, pa zna da ljekari i medicinsko osoblje nemaju nikakve zaštitne opreme, pa su opet stali kao štit ispred nas i bolesti. Hvala im.

Zahvaljujem se svima onima koji su dali podršku mom nastojanju da vratimo povjerenje u sistem i ljekare, posebno hvala svim ljekarima i medicinskom osoblju koji imaju pravo da se tako zovu i koji imaju obavezu da iz svojih sredina isključe one koji su to ime uprljali. Samo zajedničkim akcijama možemo u tome uspjeti, zaštiti te divne ljude koji se bore za zaštitu našeg zdravlja, jer štiteći njih, štitimo sebe i svoje najmilije.

Miralem Porobić, 65 +, u izolaciji

Pročitajte i ‘‘DA LI JOŠ UVIJEK POSTOJI LJEKARSKA ETIKA I ODGOVORNOST PREMA ŽIVOTU?”