Stvari se vraćaju u normalno stanje: Pogledajte kakav je danas život u Wuhanu

- Kategorija: Svijet

Šest linija podzemne željeznice u Wuhanu nastavilo je s radom počevši od danas, što predstavlja novi znak da se život u gradu koji je bio najteže pogođen pandemijom polako vraća u normalu.

Putnici su dužni skenirati QR kod radi registracije vlastitog imena, a mora im se izmjeriti i tjelesna temperatura prije ulaska u vozove.

Centralna kineska pokrajina Hubei uklonila je svih 1.450 kontrolnih punktova na autocesti, osim 51 punkta u glavnom gradu Wuhanu, kako bi se nastavio odlazni saobraćaj od petka, saopćio je u subotu pokrajinski Štab za sprečavanje i kontrolu epidemije.

Pokrajina koja je najviše pogođena virusom ukinula je 25. marta ograničenja putovanja u inostranstvu u svim područjima osim Wuhana.

Svi preostali kontrolni punktovi u Wuhanu bit će ukinuti 8. aprila, kada najteže pogođeni kineski grad planira ukinuti ograničenja na izlazna putovanja, prenosi Xinhua.

Pored toga, linije teretnih vozova su ponovo uspostavljene između Kine i Evrope. Ove linije su između ostalog i za prjevoz medicinskog materijala.

Prvi voz je krenuo u subotu u 10 sati ujutro kada je napustio stanicu Wujiashan u Wuhanu, krećući se prema Njemačkoj.

Ukupna vrijednost robe koja se prevozi željeznicom je oko 3,1 milion američkih dolara, uključujući medicinsku opremu, auto dijelove, elektroničke proizvode, optička komunikacijska vlakna i druge robe.

Voz će u njemački grad Duisburg stići za oko 15 dana. Roba će se zatim prevoziti u druge dijelove Njemačke, Francusku, Mađarsku, Češku i Poljsku.

Prošle godine, Wuhan je bio polazna tačka za ukupno 408 teretnih vozova koji su išli za Evropu, među njima je bilo 195 odlaznih i 213 dolaznih.

Izvor: Radiosarajevo

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments