LifestyleU fokusu

SJAJNI DR. ADEM BALIĆ SLAVI VELIKI JUBILEJ: Sve ovo radim iz jednostavnog razloga – VOLIM DJECU!










Iza njega su decenije uspješnog rada, djelovanja i ispisivanja samo uspjeha. Jedno od najvećih doktorskih imena u oblasti ginekologije na našim prostorima je veliki čovjek i  humanista, dr. Adem Balić.
O njemu pacijentice, kolege, prijatelji, poznanici, saradnici – imaju samo riječi hvale. Prije dvije decenije odbranio je doktorski rad na temu: “Sonografska procjena maturacije posteljice u normalnim trudnoćama i korelacija sa plućnom zrelošću novorođenčeta” pred Komisijom čiji je predsjednik bio prof. dr. Asim Kurjak, stručnjak svjetskog glasa.
Povodom ovog jubileja, razgovarali smo s dr. Ademom Balićem, koji nam je govorio o svojoj karijeri, tadašnjem osjećaju, svojim uspjesima i sadašnjim djelovanjem Klinike “Dr. Balić”.
Doktorski rad je polagao pred komisijom : prof. dr. sci. Asim Kurjak, prof. dr. sci Senaid Trnačević i prof. dr. sci. Branislava Balić.
“Tada sam imao tremu, ponajviše zbog javne odbrane rada i to pred prof. Kurjakom”, kazao nam je dr. Balić.
Njegovo istraživanje i studija trajala je više od tri godine, te je obuhvatila veliki broj trudnica, a u konačnici se pokazala iznimno korisnom.
“Uzorak je bio 500 normalnih trudnica, što je znatno više nego što smo to planirali. Nastala je u ratnim godinama, te je iz nje nastala nova klasifikacija sonografske zrelosti posteljice. Ultrazvuk je u to doba bio jedina dostupna metoda, pa mi je to dalo ideju da to poboljšam i usavršim”, dodao je.
Dr. Balić od samog početka svoje sjajne karijere pokazao je naklonost ka fetalnoj medicini, a razlog za to je, kako i sam kaže: ljubav prema djeci.
Autor je “Trudničke knjižice”, koja je u praktičnoj primjeni skoro 25 godina, te se od samog nastanka pokazala kao jako korisnom, a dokaz tome je i činjenica da je bez ove knjižice vođenje trudnoće danas nezamislivo.
I to je nastalo u ratu u želji da pojednostavim i osavremenim nadzor trudnoće, ali i da trudnicama pružim više značajnih informacija koje su važne za ishod trudnoće”, pojašnjava dr. Balić.
Jedan je od prvih ljudi na naši prostorima koji je uveo mjerenje nuhalnog zadebljanja i fetalnog skrininga, a rezultate toga objavio je prije 20 godina. Pojašnjava i da je detaljan pregled na kraju prvog timestra zaista značajan za kvalitetan nadzor trudnoće, te za rano otkrivanje različitih poremećaja i abnormalnosti.
U Klinici “Dr. Balić” se konstantno vrijedno radi na usavršavanju, a jedna od oblasti koja je usavršena je i
ultrazvučna dijagnostika i perinatalna medicina, a dr. Balić je zaslužan i za uvođenje kolor-doplera i 3D/4D ultrazvučne dijagnostike u Tuzlanski kanton.
“Činjenica je da tu metodu primjenjujemo od 2004. godine, te da smo pioniri u toj oblasti. Imali smo viziju u moć te metode. Sada imamo 4 aparata sa 4D tehnologijom, a od njih i dva sa 5D prikazom”, kaže Balić.
Član je tima koji je uveo vantjelesnu oplodnju na naše prostore, a osvrnuo nam se na te početke.
“Počeci me asociraju na čekanje na vizu pred Slovenačkom ambasadom, te na brojne odlaske u Maribor, gdje smo učili i po svemu sudeći da smo dobro naučili, jer to uspješno radimo više od 10 godina. Imamo više od 250 djece rođene nakon postupaka vantjelesne oplodnje, ali i mnogo više nakon ostalih procedura kao što su: histeroskopske operacije, inseminacije, regulacije endokrinih poremećaja i sl.”, dodaje.
Danas se Ginekološka klinika “Dr. Balić” može pohvatiti impozantnim rezultatima u liječenju neplodnosti.
 
“Sada imamo tim sa dva embriologa i 4 ginekologa koji svakodnevno radi na tome, tako da i pozitivne bete su sve češće”, kaže nam dr. Adem Balić, koji je zajedno sa svojim fantastičnim timom obilježio rođenje 250 IVF bebe, te koji je do sada nanizao brojne uspjehe kada su u pitanju trudnoće postignute vantjelesnom oplodnjom.
“Planovi su da nastavimo pružati vrhunsko liječenje neplodnim parovima, te da nemaju potrebe ići dalje od Tuzle. Radimo sve i tokom cijele godine i ono što nas definitivno razlikuje od drugih jeste da vršimo nadzor trudnoća začetih u postupcima vantjelesne oplodnje, a o tradiciji upravo govori i ova godišnjica”, dodaje nam dr. Balić, a mi mu čestitamo na ovom velikom jubileju, te mu želimo mnogo uspjeha u svakom narednom koraku.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button