Pandemija uzima i radna mjesta: Samo u martu više od 3.500 otkaza u FBiH

- in BiH

Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je još nema puno otpuštenih zbog pandemije COVID-19, ali da će ih biti.

“3.543 je otpušteno. Prije bih rekao da je smanjen broj uposlenih. To u martu. Do polovine marta je taj broj rastao. Taj broj još nije veliki, možemo ga servisirati. Ako bude veči, spremili smo sredstva, to je onaj posebni fond”, rekao je Novalić.

Na pitanje o pomoći firmama i koliko će tereta u isplati plaća preuzeti Vlada, odgovorio je da je to ekonomsko pitanje, koje će, nakon zdravstvenog, biti najvažnije.

“Intenzivno radimo na ekonomskim modelima. U kontaktu smo ne samo sa Privrednom komorom i Udruženjem poslodavaca, već i s ekonomskim stručnjacima, sindikatom… Nećemo zabraniti otpuštanje, to je nemoguće. Ali ćemo učiniti sve da se zbrinu ti ljudi u smislu zaštite. Postoji zakon koji im garantuje da će imati primanja za vrijeme nezaposlenosti”, kazao je Novalić.

I u Zavodu za zapošljavanje FBiH su naveli da je povećan priliv osoba na evidenciju nezaposlenih.

“Međutim, zbirne podatke za mjesec mart imat ćemo tek početkom aprila, budući da kantonalne službe za zapošljavanje vode evidencije nezaposlenih, te će nam podatke za mart dostaviti početkom narednog mjeseca”, dodali su.

Ima li trenda rasta nezaposlenih u martu u RS pitali smo i Zavod za zapošljavanje tog bh. entiteta. No, odgovorili su da taj podatak još nemaju.

Istovremeno, poslodavci i privrednici apeluju da se nađe način za pomoć, a kao jednu od najvažnijih mjera navodili su odgodu plaćanja poreza i doprinosa, kako je uradila Hrvatska, Italija i neke druge zemlje.

Na ovo pitanje, koje smo Vladi FBiH postavili u nekoliko navrata proteklih dana, odgovor nismo dobili.

Novalić je danas na press konferenciji pojasnio i razloge izmjene sastava Kriznog štaba.

Negirao je optužbe da je to bilo politički, što su naveli iz HNS-a.

"To nije bio politički potez. To je jedno tehničko pitanje, da bi ga učinili efikasnijim. Tamo smo imali 21 člana, u njemu nisu bili bitni organi i službe. Tamo su ostale tri osobe koje su i po zakonu, a to su dopremijer i zapovjednik Federalnog štaba civilne zaštite, direktor FUCZ i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili. Uveli smo one koji stvarno učestvuju u borbi protiv koronavirusa. To je šef FUP-a, direktor Federalne inspekcije, Robnih rezervi, i Zavoda za javno zdravstvo. Te četiri organizacije nisu bile zastupljene, a glavni teret provedbe mjera ide preko njih", rekao je Novalić.

Istakao je da se već sinoć vidjela efikasnost ove izmjene, kada je odobrena nabavka milion zaštitnih maski, 5.000 odijela za zdravstvene radnike (koliko i ima doktora), 500.000 rukavica i 170.000 testova za mjerenje prisustva koronavirusa.

Novalić je poručio i da nema poremećaja u snadbijevanju pšenicom, osim u potražnji.

“Neće se dogoditi crni scenarij, imaju dovoljne rezerve”, ustvrdio Novalić.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Facebook Comments