NAJBOLJI U TK: Irma Jukić – ”Uspjeh se gradi strpljivo, marljivo i ne preko noci’’.

- in BIG BANG #HerojiGeneracije

Rođena kao najstarije dijete u četvoročlanoj porodici. Kao mala bila je jako aktivno i nemirno dijete i to je bio prvi i osnovni razlog zašto je sa 4,5 godine prvi put kročila u gimnastičku salu..Od tada do danas, gimnastička sala je postala njen drugi dom i nije se pojavio niti jedan razlog zbog kojeg bi samo pomislila da napusti gimnastiku.

Danas je reprezentativka BiH u ritmičkoj gimnastici, reprezentativka koja je ispunila normu i predstavljat će našu zemlju na Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici u maju u Kijevu. Državni je prvak Bosne i Hercegovine  u vježbi s trakom i “vlasnik” preko 100 medalja, tri pehara i veliki broj diploma sa mnogih Međunardonih turnira širom Evrope. Dobitnik je i Priznanja Grada Tuzle za sportsku 2017. godinu kao jedna od najboljih kadeta za tu sportsku godinu. I pored svih uspijeha i priznanja, njen moto je “UVIJEK MOŽE BOLJE”!!! ONA JE IRMA JUKIĆ.

Pohađa deveti razred OŠ “Brčanska Malta” i šesti razred Osnovne muzičke škole u Tuzli odsjek violoncello, odličan je đak, a slobodno vrijeme, kojeg nakon svakodnevnih treninga koji traju po 3-4sata,  ipak pronađe i najradije provodi slikajući i praveći figure od gline.

Šta za tebe znači biti dio BIGBANG CHALLENGE-A?

Biti dio prve BIGBANG generacije za mene je jedan veliki izazov i prilika da upoznam sve mlade ljude koji su u projektu da izađu iz sjene

BIGBANG je mreža mladih ljudi koji postižu rezultate, hoće li ovo značiti povezivanje sa ostalim kandidatima?

Naravno da hoće i to mi je posebno drago, jer ovim projektom smo se upoznali i u kontaktu smo svi iz različitih oblasti i sfera interesovanja. Meni je lično zadovoljstvo upoznati mlade koji se razlikuju od mene i vidjeti njihove uspjehe.

Kako država treba da spriječi sve veći odlazak mladih iz BiH?

Naša država jednostavno mora poštovati rad mladih ljudi, a ne samo uspjehe. Tek ćemo čuti i vidjeti uspješne mlade ljude kada budu jedni od najboljih,  a za uspjehe su potrebne godine rada i truda u tim godinama je bezbroj prepreka koje bi upravo država mogla otkloniti ili olakšati.

Šta u budućnosti baš želiš raditi po tom pitanju ostanka, a ne odlaska?

Svojim primjerom i ambicijama poticati moju generaciju da se izbore za svoje mjesto u ovoj državi.

Koji su tvoji planovi i ciljevi za 2020. godinu?

Predstaviti našu zemlju u najboljem mogućem svjetu na Evropskom prventsvu u ritmičkoj gimnastici koje se trebalo održati ove godine u Kijevu, ali će vjerovatno biti pomjereno zbog epidemiološke situacije u svijetu. Kada sve ovo prođe nastavljam još jače sa pripremama za sve ostale međunarodne sportske aktivnosti u kojima ću uzeti učešće. Planiram upisati srednju Medicinsku školu i nastaviti muzičko obrazovanje.

Kako treniraš u izolaciji?

Treniram kod kuće svakodnevno, bitno je da ostanemo u formi sa vježbama koje se mogu raditi kod kuće kako ne bi izgubili kondiciju.

Koja je tvoja poruka ostalim mladim ljudima?

Moja poruka mladima u BiH je da se uspjeh gradi strpljivo, marljivo i ne preko noći. Na nama svijet ostaje mi moramo preuzeti odgovornost i inicijativu za svaki san i svaku ambiciju.

Za Irmu možete glasati klikom OVDJE.

Facebook Comments