EU obezbijedila prva 2 miliona eura, slijedi još 5 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH

EU obezbijedila prva 2 miliona eura, slijedi još 5 miliona eura za hitne medicinske potrebe u BiH

EU ambasador u BiH Johann Sattler i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera danas su potpisali paket finansijske pomoći u vrijednosti od 2 miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19. Finansijski paket je namijenjen za kupnju 80 respiratora, kompleta za testiranje i osobne zaštitne opreme.

Ambasador Sattler je izjavio“Bosna i Hercegovina ima velike potrebe u borbi protiv korona virusa. Moja današnja poruka je: Evropska unija, i ja kao njen ambasador u BiH, spremni smo pomoći Bosni i Hercegovini. Naša primarna briga je zdravlje građana. Ali isto tako pomno pratimo i posljedice po ekonomiju. Moraju se spasiti i životi i poslovi građana. U toku je nabavka respiratora, ali isto tako i hiljade setova testova i zaštitne opreme.”

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od 5 miliona eura će uskoro uslijediti. Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi 7 miliona eura, a njome će se omogućiti nabavka respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Facebook Comments