Najbolji u TK: Bakir Memišević ‘’Sistem obrazovanja muzičara u BiH bi trebalo promijeniti iz korijena’’

- Kategorija: BIG BANG #HerojiGeneracije

On je muzički teoretičar, njegovi prsti su sastavni dio klavira, njegov glas je glas horskog pjevanja, njegove fotografije Tuzlu prikazuju iz neviđenih uglova, desetine nastupa i desetine postignutih zavidnih rezultata, sve je to kandidat broj dva za BigBang Challenge #HEROJIGENERACIJE. ON JE BAKIR MEMIŠEVIĆ!

Rođen  28.decembra 1997. godine u Tuzli. Trenutno pohađa studij Muzičke teorije i pedagogije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje također obnaša funkciju predstavnika studenata Odsjeka za muzičku teoriju i pedagogiju u upravnom odboru Asocijacije studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Kao student, a prethodno i kao učenik Srednje i Osnovne muzičke škole u Tuzli je postizao značajne rezultate na klavirskim takmičenjima, kao solista ili u duetu (klavir četveroručno, dva klavira). Učestovao je na velikom broju koncerata, kao izvođač i organizator, od kojih treba istaći Solistički maturski koncert održan 2016. godine.

Dolaskom u Sarajevo počinje  pjevati u Interreligijskom horu Pontanima s kojom odlazi na turneje širom Europe, ali i učestvuje na ceremoniji otvaranja Zimskog europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) 2019.godine.
Zapaženim radom i disciplinom na probama i javnim nastupima mješovitog akademskog hora Muzičke akademije, početkom 2020. godine dobiva poziv za učešće u operi “La Boheme” G. Puccinia, kao član hora opere, u Crnogorskom narodnom pozorištu u Podgorici čiji su organizatori CNP Podgorica, Muzički centar Crne Gore, Ministarstvo kulture Crne Gore, Fondacija Puccini u Italiji, Ambasada Republike Italije u Crnoj Gori, Fondacija Cultura Classica, te Italijanski kulturni centar u Beogradu. Trenutno ima dva objavljena publicistička rada, od kojih jedan za dnevni list Oslobođenje, a drugi za Časopis studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu Modus Musicus.

Šta za jednog školovanog muzičara koji uz to ima zavidne rezultate predstavlja učešće na BIGBANG CHALLENGE-u?

Obzirom da sam i prije ovoga imao nekih izazova u vidu takmičenja, u vidu školskih rezultata, rezultata na fakultetu trudio sam se u tim poljima da ostavim što bolje rezultate. Htio sam sebi da postavim neki novi izazov i pružila mi se prilika u vidu BigBang Challenge-a da ostvarim taj izazova koji će rezultirati nekim napretkom.

Šta je potrebno muzičkoj sceni? Šta je potrebno da se desi muzičkoj sceni da bi prave vrijednosti došle do izražaja?

Ovaj odgovor se možda neće svidjeti mojim profesorima u srednjoj školi i fakultetu, mislim da treba iz korijena promjeniti način školovanja novih muzičara koji će se baviti klasičnom muzikom. Moje zanimanje u muzici će se pretežno baviti poljem muzike 20. i 21. Stoljeća. Mislim da je to nešto normalno čime bi trebalo da se bave svi muzičari klasične modernije muzike, jer time se svijet trenutno bavi što naše školstvo ne pruža u nekoj mjeri, više se bazira na muzici iz 17. 18. Stoljeća periodima koji su davno iza nas.

Zašto bi naši slušatelji trebali da glasaju za tebe u okviru BigBang Challenge-a?

Smatram  ako nastavim da se bavim poslom kojim se bavim od malena, kojim se volim baviti , a to je pretežno klasična muzika. Smatram da bi mogao da napravim neke promjene na bolje u školstvu, moj poziv osim teorija muzike je i pedagodija muzike tako da svojim uplitanjem u sam školski sistem mogao bi napraviti barem malo doprinosa u muzičkom svijetu.

Fotografija, publikacija i istraživanja sve si to najavio kao svoje buduće planove pojasni nam malo preciznije

Htio sam pokazati grad iz nekih uglova koji do sada nisu bili viđeni, odlaskom u Sarajevo na Muzičku akademiju dobio sam priliku da fotografišem koncerte svoje akademije. Fotografišem sve koncerte koji su vezani za muzičku akademiju i za sve njene partnere koji rade na polju muzike.

Koliko je za tebe važno umrežavanje sa mladim i talentovanim ljudima koje ove godine okuplja BigBang bez obzira što su svi iz totalno različitih polja interesovanja?

Po mom nekom saznanju mi na području Tuzle nemamo neku konkretnu platformu, gdje mladi koji imaju neke ambicije mogu da se razvijaju u našoj državi, a ne da idu van nje. Smatram da je ovo jedna super ideja i super projekat koji bi mogao da spoji i konkretizuje  i pokaže svijetu šta Tuzla, naš kanton i država Bosna i Hercegovina može da ponudi i čime možemo da se ponosimo.

Za Bakira možete glasati klikom OVDJE .

Facebook Comments