BiH

Mešalić pozvao zastupnike da izađu iz zgrade Parlamenta FBiH i priključe se demonstrantima










Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mahir Mešalić pozvao je parlamentarce da napuste sjednicu Zastupničkog doma i priključe se radnicima koji protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Mešalić je pozvao parlamentarcde da napuste svoje klupe i pridruže se opravdanim zahtjevima radnika.

Možda će Vas zanimati i:

“Pozvao sam rukovodstvo Parlamenta FBiH da sasluša zahtjeve radnika. Pojedini članovi Parlamenta FBiH, moj klub DF-a (12 članova) na moj poziv smo napustili sjednicu Parlamenta FBiH te smo se pridružili radničkim protestina protiv neustavnog Zakona o stečaju”, rekao je Mešalić.

Dodao je da prema tom Zakonu radnici ne bi dobili svoje zarađene plaće.

U toku su protesti radnika više propalih preduzeća s područja Tuzlanskog kantona okupljenih u “Sindikat solidarnosti” koji protestuju ispred zgrade Parlamenta FBiH gdje se održava sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu nalazi se nacrt Zakona o stečaju za koji radnici tvrde da nije u skladu s Ustavom FBiH. Ministar pravde FBiH Mato Jozić danas je izjavio kako će se novim zakonom omogućiti efikasniji stečajni postupak.

Sindikatu Solidarnosti pridružili su se i radnici Krivaje iz Zavidovića, Pokret Građana Gračanica, radnici Fortune, članovi pokreta NGG – Srebrenik je naš iz Srebrenika, pripadnici raznih građanskih pokreta iz Sarajeva s kojima sarađuju već duži vremenski period te određeni broj pripadnika boračke populacije.

Podsjećamo, radnici su se okupili zbog činjenice što Vlada FBiH nije uz nacrt zakona ugradila niti jedan njihov prijedlog. Najavili su i da će tužiti vlast u FBiH zbog usvajanja neustavnog zakona koji je, prema njihovim riječima, upućen u parlamentarnu proceduru vjerovatno pod diktatom međunarodne zajednice.

Izvor: klix



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button