Svijet

Planeta manje zagađena zbog korona virusa
Olakšanje će vjerovatno biti momentalno, a njen uzrok su u osnovi veoma loše vijesti. Ali jedna od neočekivanih posljedica epidemije korona virusa je čistiji zrak i smanjenje emitovanja gasova koji utiču na klimatske promjene.

Zatvaranje fabrika i prodavnica u Kini, zajedno sa zabranama putovanja, kako bi se izborili sa virusom COVOD-19, uzrokovalo je značajan pad upotrebe fosilnih goriva u ovoj Azijskoj zemlji. To je prouzrokovalo pad emitovanja ugljen-dioksida za najmanje 25%, kažu iz Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) sa sjedištem u SAD.

Možda će Vas zanimati i:

Potražnja za električnom energijom i industrijskom proizvodnjom u Kini, kako pokazuju različiti indikatori, i dalje je znatno ispod svojih uobičajenih nivoa. Veoma je moguće da je ovo eliminisalo četvrtinu ili čak više emitovanja CO2 u zemlji u samo dve sedmice nakon kineske nove godine, perioda kada bi se uobičajeno aktivnost normalno nastavila.

Trenutno trend se nastavlja, računa se da je tokom zadnje tri sedmice Kina emitovala 150 metričkih tona (mtm) ugljen-dioksida manje nego u istom periodu prošle godine, što je količina ugljen-dioksida koju grad New York emituje u periodu od jedne godine. Smanjenje emitovanja CO2 od 25% u Kini je ekvivalent od 6% na globalnom nivou.

Foto: NASA

Takođe, Italija zemlja koja pati od najvećeg izbjanja epidemije van Kine i koja je u karantinu već dvije sedmice (zabrana kretanja i izlaska iz kuće), svjedoči nečemu što nije vidjela godinama. Delfini u kanalima Venecije i kristalno čista voda. Venecija koja je obično prepuna ljudi je sada sablasno tiha. I dok je virus razorio zajednice, postoji i pozitivna strana. Naime, životinje se vraćaju u gradove preuzimajući prostor koji je prethodno bio krcat ljudima. Ovi delfini su primjećeni kako plivaju u luci u italijanskom gradu Cagliari – prizor koji se nije vidio godinama, jer je voda bila veoma zagađena.

Ovdje možeš da vidiš snimak koji prikazuje čistu vodu punu riba u Veneciji nakon samo sedam dana zabrane kretanja. Korisnik Twittera koji je objavio snimak napisao je da nam slika čiste vode nakon samo 7 dana zabrane, daje jasnu ideju šta bi se desilo planeti bez ljudi.

Početkom marta, italijanski premijer potpisao je dekret “Io Sto a Casa” (ja ostajem kod kuće) koji zabranjuje talijanima da napuste svoje domove osim zbog posla, zdravlja i hitnih slučajeva. Satelitske slike Evropske svemirske agencije jasno pokazuju pad nitrogen dioksida, posebno na sjeveru zemlje.

Foto: Sam Gassó

U Španiji, zabrana kretanja zbog epidemije korona virusa stupila je na snagu prošle sedmice. Glavni grad, Madrid, je u prvih nekoliko dana zabrane primjetio znatno manje zagađenje vazduha nego obično, a sve to zbog smanjene upotrebe vozila i minimalne industrijske aktivnosti.

Pexels

Stručnjaci iz iz insitituta za kvalitet vazduha u Španiji kažu da obzirom da se u Italiji već vidi poboljšanje kvaliteta vazduha, za očekivati je da se isto desi i u Španiji. Oni kažu da iako ovo smanjenje zagađenja vazduha navjerovatnije neće imati dugoročne efekte, odličan je primjer kako je moguće da se izborimo sa klimatskim promjenama. U zadnja dva dana kvalitet vazduha u Madridu (koji inače ima veliki problem sa kvalitetom vazduha) je kvalifikovan kao “veoma dobar” – nešto što se godinama nije desilo.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP)

Ključno pitanje sada je da li ovaj pozitivan uticaj na okolinu možemo da zadržimo i kada sve ovo prođe. Biće to veliki izazov obzirom da kada prođe period zabrane kretanja i počnemo ponovo da koristimo automobile, te počne sve normalno da funkcioniše, nivoi zagađenja vazduha će se vratiti na staro. Bitno je da pokušamo da nađemo način kako da smanjimo proizvodnju CO2 i spriječimo klimatske promjene.

Izvor: esquireme.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button