Gdje izaćiKultura

Film “Umri prije smrti” otvara 12. Tuzla Film Festival










Narodno pozorište bit će domaćin 12. Tuzla Film Festivala koji će se održati od 20. do 24. oktobra.

U tom periodu publika će imati priliku da pogleda posljednja filmska ostvarenja iz regiona i šire. Obzirom da je pristigao veliki broj filmova selektori su odlučili da filmovi koji neće biti prikazani u Narodnom pozorištu, publika može da pogleda na platformi www.tuzlafilmfestival.com. Tu će biti prikazane kategorije: dokumentarni, kratki, animirani i future generations short films. Najbolji filmovi u svim kategorijama po ocjeni sručnog Žirija bit će nagrađeni Vilom TFF-a. Pored filmskog sadržaja bit će organizirane i radionice sa profesionalcima kojima mogu prisustvovati svi zainteresirani.

Festival će 20. oktobra otvoriti film “Umri prije smrti” reditelja Ahmeda Imamovića. Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić.

U Narodnom pozorištu održat će se i 25. Međunarodni festival dokumentarog filma, u okviru kojeg će između ostalih biti prikazan i film o legendarnoj Raziji Mujanović pod nazivom Velika Raza/Raza The Great urađen u produkciji BHRT-a, kao i film Mile Turajlić “Dosje Labudović: Nesvrstani” koji nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, osobnog snimatelja jugoslavenskog predsjednika Tita. Najbolji film na ovom festivalu bit će nagrađen statuom Rudar.

Također u sklopu 5. Kids Tuzla Film Festivala bit će prikazan film za djecu Cvrčak i mravica, reditelj Luka Rukavina i Dino Krpan (suredatelj). Radi se o prvom hrvatskom 3D animiranom filmu koji je nadahnut poznatom Ezopovom basnom i bajkom Jean de La Fontainea, Cvrčak i mrav.

Festival organizira Magic Factory u saradnji sa organizacijama Eventus i Human, a podržali su ga Federalno ministartsvo kulture, sporta i mladih. Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstvo kulture, sporta i mladih TK, Grad Tuzla, Turistička zajednica Grada Tuzla, JKP Vodovod Tuzla, Radio Kameleon.

Program od 20. do 24. oktobra 2023. godine

  1. TFF

Narodno pozorište Tuzla

Petak, 20.10.2023.

Svečano otvaranje 19:00h

Film – Umri prije smrti, Ahmeda Imamovića

Subota, 21.10.2023.

14:00h Kids Film Festival

Film – Cvrčak i mravica, reditelj Luka Rukavina

Dino Krpan (suredatelj).

18:00h Međunarodni festival dokumentarnog filma

Film – Dosje Labudović: Nesvrstani, Mile Turajlić

20:00h 12. TFF
Film – 20:00 Najsretniji čovjek na svijetu, Teona Strugar Mitevska

Nedjelja, 22.10.2023.

18:00h Međunarodni festival dokumentarnog filma

Film – Velika Raza/Raza The Great, reditelji Medina Šehić i Vedad Hodžić

20:00h 12. TFF

Film – Dobrodošao, kući brate! Reditelj, Peter Serge Butko

Ponedjeljak, 23.10.2023.

20:00h 12. TFF

Film – Indigo kristal, Luke Mihajlovića

Utorak, 24.10.2023.

Proglašenje najboljih filmova na festivalima i dodjela nagrada.

Sve informacije oko rezervacije ulaznica mogu se dobiti na www.tff.ba ili Facebook stranici Tuzla Film Festival.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button