Kameleon projektiTotalno pozitivna ličnost godine

Festival Kaleidoskop okupio stotine mladih u Tuzli










Radio Kameleon kroz Totalno pozitivnu ličnost godine prepoznaje i predstavlja ljude i organizacije koji su u prošloj godini na bilo koji način pomagali drugima i koji su ostvarili izvanredne rezultate u svojim poljima. Pogledajte ko su sve Totalno pozitivne ličnosti 2022. godine na OVOM LINKU

Kaleidoskop je međunarodni festival koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina i pruža priliku za zajedničko djelovanje u polju umjetnosti.

Ova manifestacija na jednom mjestu okuplja veliki broj mladih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz drugih zemalja, s ciljem promocije kulturnog turizma, umrežavanja potencijala kreativnog i umjetničkog izražavanja mladih s potencijalima prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa Tuzle.

Program je, pored muzičkih aktivnosti, upotpunjen izložbama, plesnim izvedbama, kreativnim radionicama, dokumentarnim filmovima, Art marketom, te drugim zanimljivim sadržajima, koji iz godine u godinu postaju sastavni dio programa festivala.

Jednu od značajnijih uloga u realizaciji festivalskih aktivnosti i ostvarivanju dijaloških ciljeva imaju volonteri i volonterke, koji  svojim dobrovoljnim radom i entuzijazmom razvijaju festival Kaleidoskop, u jedan od događaja posebnog značaja, u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“). Projekat Culture II, zahvaljujući značajnom doprinosu Fondacije Cassa di Risparmio di Bologna, nastao je sa namjerom jačanja lokalnih kompetencija na planu razvijanja resursa u kulturi u svrhu turističke promocije grada Tuzla. Projekat dostigao različite značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa – Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.

Na Kaleidoskopu je nastupilo 17 bendova: Urban&4, Edo Maajka, Letu štuke, Osvajači i Emir Hot, Frenkie, Zona isključenja, Zoster, Urban instinkt, Gomora, Only Attitude Counts, Contusio, Reluktant, Nula plus, Nije važno, E-play, Soul Alternative i Despotic Bullet. Idejno rješenje vizuala ovogodišnjeg Kaleidoskopa uradio je tuzlanski umjetnik Irfan Brković.  Kao i na prethodnim festivalima Kaleidoskop, ulaz na sve događaje je bio besplatan.

Kaleidoskop festival je nominovan za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji event godine, glasati možete na OVOM LINKU

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button