Svijet

Oči svijeta uprte u Angelu Merkel













Politički sahranjena, njemačka kancelarka Angela Merkel digla se iz mrtvih. Borba protiv korone donijela joj je veliki ugled kako u zemlji tako i u svijetu. Posebno je hvale strani novinari.

Izraz “lahme Ente” ili na engleskom “lame Duck” uobičajen je termin za političare koji su na vlasti ali se ne žele ponovno kandidirati. Smatraju se politički oslabljenim i sa isprogramiranim “vremenom poluraspada”. Odavno su politički posmatrači strpali kancelarku Merkel u tu “ladicu”. Nakon slabog izbornog rezultata CDU-a na izborima za Bundestag 2017., poslije odstupanja s funkcije šefice CDU 2018. godine, nakon pokušaja njenog bivšeg konkurenta Friedricha Merza da preuzme političko vođstvo 2018. i 2020. – kritičari su uvijek iznova odbrojavali njene preostale dane. Čak su i “Merkelijevci” u Klubu poslanika CDU/CSU očekivali kancelarkino povlačenje sredinom 2019. godine. Ali, ništa od toga. Jer, ona je poput stare Volkswagenove-bube: pouzdana, jednostavna, bez ukrasa i pomalo neudobna.

Izrael i Novi Zeland, Tanzanija i Argentina

Angela Merkel odavno nije bila popularna kao sada. Kako u zemlji tako u inostranstvu. “Mediji ovdje u Izraelu,” kaže Amichai Stein za Deutsche Welle, “vide je kao jednu od najjačih liderki svijeta.” Stein radi kao dopisnik za izraelski javni TV-servis “kan”. Njemačka u Izraelu izaziva dosta pažnje. A u vrijeme korone, na kancelarku Merkel se gleda kao na vodeću političku ličnost” koja je u stanju da na razumljiv način objasni situaciju”.

Ova novinarska procjena iz Izraela podudara se sa komentarima iz štampe širom svijeta, kao i političkim ocjenama ili glasovima sa društvenih mreža. Primjeri? U martu je “New Zealand Herald” podcrtao: „Njemačko vođstvo zasjalo je u krizi čak i kada mu se vlast osipa”. Njemačka i Merkel su, nastavlja ovaj list, “pobjednici” u krizi i sa svojom strategijom “uzor” u borbi protiv pandemije. Sa afričkog kontinenta bilježimo dvije izjave sa društvenih mreža Tanzanije. Philbert Jonathan Kyenshambi u twittu piše je da je njemačka šefica vlade “prepoznala duh vremena u borbi protiv korone”, dok Alistide Elias Byamungu dodaje: “Čestitamo kancelarki Angeli Merkel!” Kolege na Deutsche Welleu već odavno znaju za pohvale ili kritike Njemačkoj. A ovih dana mnogima pada u oči koliko poštovanje uživa kancelarka ​​Merkel.

Pohvale s desna i lijeva

Zbog čega Angela Merkel uživa takvo “globalno” poštovanje širom svijeta? Član Bundestaga Andreas Nick, koji je ujedno i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu, kaže: “Za razliku od mnogih nas u Njemačkoj, međunarodni posmatrači i kolege iz drugih parlamenata prepoznaju sa puno više dubine i pronicljivosti posebnost Angele Merkel i njenog načina odlučivanja i vođenja zemlje.” U to spada i kontrast u odnosu na iskustva sa političkim vođstvima u sopstvenim zemljama, dodaje Nick, koji je dobro umrežen u Evropi. “Merkel ima pragmatičan pristup i usmjeren ka cilju, uvijek analitičan, pažljivo razmatran, protestantski trezven i osvježavajuće nesujetan”. Ona je naučnica koja je iskusila propast sistema u DDR-a i njegove ideologije a uz to je još i žena”.

Andreas Nick je političar CDU-a i zagovornik kursa Angele Merkel. Šta bi drugo mogao reći? Ali poštovanje prema kancelarkinom kursu stiže i s druge strane političkog spektra. Premijer Thüringena Bodo Ramelow (partija Ljevice) je političar koji preko video-konferencija u vrijeme korone stalno ima kontakt sa kancelarkom. On kaže da ona djeluje “kao krizni menadžer i komunikator”. Otkriva da je njeno ponašanje „ugodno, smirujuće i orijentirano na cilj, što je posebno vidljivo u dobro strukturiranim video i telefonskim konferencijama”. To “unosi određenu spokoj u veoma kompleksne i složene rasprave”.

Merkel bez maske

U svim ovim korona-sedmicama, Angela Merkel se nikada nije pojavila sa zaštitnom maskom. Ona je jednostavno Merkel i možda kao političarka nikad prije nije bila u toj mjeri naučnica kao sada.

Njen analitički pristup uvijek je stavlja ispred drugih. To je ono što inače nervira Nijemce ili ih uspavljuje. Da nema korone, ove subote bi se birao šef CDU-a i nasljednik Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je nakon Angele Merkel preuzela vođstvo u partiji.

Sada međutim, mjesto na čelu CDU-a vjerovatno neće biti popunjeno do decembra. A Merkel će 1. jula kao njemačka kancelarka preuzeti predsjedavanje Vijećem EU. Još prije godinu dana neki političari iz redova demohrišćana su nagađali hoće li Angela Merkel biti smijenjena ili odgurnuta prije toga, ili će se održati na vlasti.

Pa ipak, uz svu trenutnu euforiju, mnogi gledaju na vrijeme poslije Angele Merkel. Priča o koroni u Njemačkoj u posljednjem izdanju “Sunday Timesa” u osnovi više nije priča o kancelarki. Fotografija prikazuje Angelu Merkel i bavarskog premijera Markusa Södera. Naslov glasi “Korona-Kaiser u jurišu za nasljednika Angele Merkel”. Da, čak i na engleskom piše “Kaiser” (kajzer-car). A Amichai Stein iz Tel Aviva dodaje: “Drugi razlog za pažnju koju kancelarka uživa na međunarodnom planu je taj što se još ne zna ko će je zamijeniti … ”

DW



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button