Vijesti

Zukorlić: ‘Velika Albanija’ bila bi veliko zlo













‘Pojedini centri moći daju sebi za pravo da ovaj prostor koriste za svoje pokuse’, kaže lider Bošnjačke demokratske zajednice i zastupnik u Skupštini Srbije.

“Sve velikodržavne ideje – bilo hrvatske, srpske, albanske ili ne znam čije – donosile su isključivo zlo”, izjavio je lider Bošnjačke demokratske zajednice i zastupnik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić, uvjeren da od projekta “Velike Albanije” neće biti ništa.

“Svaka takva vizija neizbježno nas dovodi do otimanja tuđe teritorije, tuđeg prostora, tuđih života”, rekao je Zukorlić, bivši glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, za Srpski telegraf.

Albanski cilj, prema njegovim riječima, nemoguća je misija.

“Činjenica je da nijedan narod na Balkanu nema kapacitet da stvori imperiju i takve tvorevine. Čak i da im neko sa strane pomogne, same bi sebe pojele”, naglasio je on.

Turska kao ‘stariji brat’

Prema njegovim riječima, pojedini centri moći daju sebi za pravo da ovaj prostor koriste za svoje pokuse, ali to oni ne bi mogli da im “mi ne dajemo povoda”.

“Ako mi ne pristanemo biti pokusni kunići, niko nas ne može ugurati u laboratoriju”, rekao je Zukorlić.

On smatra da zapadnom Balkanu ne treba nikakva nova Jugoslavija, koja bi bila vještački nametnuta, ali dodaje da je regionalno udruživanje realnost.

Kad je riječ o Turskoj, Zukorlić kaže da je činjenica da je to regionalna sila i da, kao takva, ima ozbiljne interese na Balkanu.

Turska se, kako navodi, na Balkanu treba ponašati kao stariji brat, da bude ista prema svim narodima.

“Moja preporuka bi bila da Srbija najprije maksimalno unaprijedi odnose s Ankarom, što vidim da odgovorni ljudi u našoj zemlji nastoje da čine”, naveo je on.

Povodom podrške aktualnom premijeru Aleksandru Vučiću na izborima za predsjednika Srbije Zukorlić kaže da su procijenili da će ona najbolje afirmirati politički proces pomirenja.

‘Postupno do ministra’

“Nismo se pokajali, naprotiv, mislim da smo ispravno postupili, jer on jedini od tih visokih političara u regionu aktivno govori o pomirenju i svojim djelovanjem pokušava amortizirati sve te antagonizme”, istakao je Zukorlić.

Ponovio je da ministarska funkcija nije razlog zbog kojeg je dao podršku Vučiću.

“Još prije godinu dana sam napravio dogovor da podržim aktuelnu vladu, ali nisam dobio nikakvu funkciju u izvršnoj vlasti. Želim da moje etabliranje u državni sistem Srbije bude postupno. Ne isključujem takvu mogućnost, ali ne vjerujem da će se to desiti tako brzo”, zaključio je Zukorlić.

Izvor: Agencije



Back to top button