Uskoro na tržištu nova Corsa na električni pogon vožnjom bez punjenja da 340 kilometara

Opel će do 2024. elektrificirati sve svoje modele, a prvi korak je električna Corsa. U vožnji može biti vrlo uzbudljiva s ubrzanjem do 100 za samo osam sekundi

Nakon 38 godina i 14 milijuna prodanih Corsi stigla je i prva električna. To je ujedno i prvi potpuno električni serijski Opel u povijesti ove marke.

Za pogon je zadužen isti sklop kao i u električnom Peugeotu 208. Riječ je o motoru sa 136 KS i 260 Nm koji snagu prenosi na prednje kotače. Energiju crpi iz baterije kapaciteta 50 kWh što je dovoljno za deklariranih 337 km dosega. U praksi se to pokazalo prilično realno. Na testnim vožnjama po gradu  na pređenih 100 kilometara,  putno računalo  je pokazivalo da  je još ostalo 220 km. Potrošnja na testu je iznosila 14,7 kWh. Praktična strana Corse je mogućnost vrlo brzog punjenja do maksimalno 100 kWh, tako da je na najbržim punionicama 80 posto baterije moguće napuniti za samo 30 minuta.

Baterije auta teže 345 kg pa je Corsa-a prilično težak auto, ukupne mase 1530 kg s vozačem. Unatoč tome performanse su odlične. Do 100 km/h auto stiže za sportskih 8,1 sekundu, a posebno je impresivan podatak o sprintu od 0 do 50 km/h koji auto odradi za 2,8 sekundi. Maksimalna brzina ograničena je na 150 km/h. I u pogledu vožnje kroz zavoje auto je odličan.

Kako bi se uštedjelo što više električne energije Opel je Corsu opremio s tri programa vožnje. U programu Eco auto razvija skromnih 82 KS, u programu normal 109 KS, a 136 KS tek u programu Sport. Ipak stisnete li gas do kraja u sva tri načina rada bit će raspoloživa maksimalna snaga.

Već u osnovnoj verziji Corsa je vrlo dobro opremljena. Multimedija sa zaslonom 7” je u seriji, automatska klima također, a tu je i sustav upravljanja funkcijama auta putem mobitela. Mobitelom je tako moguće pokrenuti ili programirati punjenje (korisno ako želite puniti kod kuće za vrijeme dok je struja jeftinija) ili unaprijed zagrijati ili ohladiti automobil.  Opel na bateriju daje jamstvo u trajanju osam godina ili 160.000 kilometara.

Slične objave

Facebook Comments