Zašto je upravo SAPUN najefikasnije sredstvo u borbi protiv korona virusa

- Kategorija: Tuzla, Tuzlanski Valter, Zdravlje, Ženski.ba

Profesor kemije Palli Thordarson s australskog sveučilišta New South Wales objašnjava kako viruse možemo pobijediti s nečim tako jednostavnim kao što je sapun i zašto je on u borbi protiv virusa učinkovitiji od raznih dezificijensa.

‘Zašto je sapun tako učinkovit protiv SARS-CoV-2, koronvirusa i velike većine virusa? Zato što je virus samoizgrađena nanočestica u kojoj je najslabija karika lipidni (masni) sloj’, kaže profesor kemije na australskom sveučilištu New South Wales Palli Thordarson i uvodi nas dublje u područje supramolekularne kemije kako bi činjenično pokazao zašto je sapun učinkovit i važan borac protiv virusa.

Sapun otapa masnu membranu zbog čega se virus raspada poput kuće od karata i ‘umire’, ili obzirom da virusi zapravo nisu živi ispravnije bi bilo reći da postaje neaktivan. Virusi izvan tijela mogu biti aktivni satima, čak i danima.

Dezinficijensi u obliku tekućina, maramica, gelova i krema koji sadrže alkohol (i sapun) imaju slične učinke, ali nisu toliko dobri kao običan sapun. Osim alkohola i sapuna, ‘antibakterijska sredstva’ iz tih proizvoda uopće ne utječu na strukturu virusa.

Izvor: Profimedia / Autor: Tomas Anderson / Alamy / Alamy / Profimed

Slične objave

Facebook Comments