LifestyleSvijetVijesti

Doktorica iz Wuhana progovorila: Kaznili su me kad sam upozoravala na virus
Doktorica iz Wuhana progovorila je nakon što se suočila sa smrću njenih kolega zbog koronavirusa, kritikujući zdravstvene vlasti u Kini zbog suzbijanja ranih upozorenja o epidemiji novog virusa.

U intervjuu za kineski list Renwu, Ai Fen, direktorica hitne pomoći u centralnoj bolnici Wuhan, rekla je da je kažnjena na poslu nakon što je u decembru upozorila svoje nadređene i kolege o virusu sličnom Sarsu, prenosi Guardian.

Sada, kada je virus odnio više od 3.000 života u Kini, uključujući četvoricu ljekara u njenoj bolnici, od kojih je jedan bio oftalmolog Li Wenliang, Ai se pridružila ostalim kritičarima koji su rizikovali svoj posao kako bi govorili o stanju i zdravstvenim uslovima u Wuhanu.

“Da sam znala šta će desiti, ne bih marila za ukor. Pričala bih o tome na sav glas gdje god i s kim god bih mogla”, kazala je Fen.

Intervju s njom brzo je izbrisan nakon što je danas objavljen. List Renwu uklonio je članak s web portala, ali korisnici interneta brzo su napravili snimke ekrana, sluteći da će se upravo takvo nešto desiti.

Krajem decembra prošle godine, nakon što je vidjela nekoliko pacijenata sa simptomima sličnim gripi, Fen je dobila laboratorijske rezultate jednog slučaja u kojima je pisalo: “Sars coronavirus.”

Čitajući izvještaj nekoliko puta, kaže da je oblio hladan znoj. Zaokružila je riječ Sars u nalazu, fotografisala nalaz i poslala ga bivšem kolegi iz medicinske škole, sada ljekaru druge bolnice u Wuhanu. Fotografija se proširila po medicinskim krugovima u Wuhanu, stigavši i do Li Wenlianga.

Te noći doktorica Fen primila je prijetnju da ne smije širiti informacije o misterioznoj bolesti kako ne bi širila paniku. Dva dana kasnije, kako je kazala za Renwu, pozvao ju je šef disciplinske komisije bolnice i ukorio je za širenje glasina i nanošenje štete zdravstvenom sistemu.

Medicinskom osoblju bilo je zabranjeno sa razmjenjuje poruke i slike u vezi s virusom. Sve što je Fen mogla učiniti, kako kaže, bilo je da zamoli svoje osoblje da nose zaštitnu odjeću i maske. Međutim, nadležni su im čak rekli da ni to ne čine.

“Gledali smo kako sve više i više pacijenata dolazi i kako radijus širenja infekcije postaje sve veći”, ispričala je Fen.

U međuvremenu, kineski zvaničnici i dalje su insistirali da nema razloga za brigu jer se virus ne prenosi među ljudima.

“Znala sam da mora postojati neki način prijenosa s čovjeka na čovjeka”, rekla je doktorica iz Wuhana.

Dana 21. januara, dan nakon što su kineski zvaničnici konačno potvrdili da je virusom prenosan na ljude, broj oboljelih koji su stigli u hitnu već je dostigao 1.523 u jednom danu.

Izvor: KlixKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button