BiHLifestyle

Uskoro sporazum: Evo gdje će građani BiH moći putovati bez viza










“Zainteresovani smo za ukidanje viza za bh. građane za države Južne Amerike. Nakon ukidanja viza građanima BiH za Čile i Brazil, očekujemo postizanje sporazuma i sa Argentinom”, istakao je Zoran Perković, pomoćnik ministra za međunarodnopravne i konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Vlasti BiH u 2015. godini nastavit će sa razgovorima o zaključivanju sporazuma o ukidanju viznog režima za bh. građane za zemlje Južne Amerike, Azije, kao i za nositelje diplomatskih i službenih pasoša BiH za pojedine države.

Možda će Vas zanimati i:

To se prvenstveno odnosi na Meksiko sa kojim su vlasti BiH još ranije započele razgovore o ukidanju viznog režima. Bh. vlasti su zainteresirane i za zaključivanje sporazuma o ukidanju viznog režima sa Japanom, kao i olakšani vizni režim za one koji putuju u Veliku Britaniju.

“Olakšani vizni režim podrazumijeva da bi se vize za bh. građane koji putuju u Britaniju izdavale na duži vremenski period, primjerice na pet godina. Za osobu koja dva ili više puta putuje u Britaniju u toku godine to bi umnogome olaškalo putovanja”, istakao je Perković.

Nova odluka o vizama za BiH, naglasio je Perković, stupit će za desetak dana, nakon čega građanima pojedinih država više neće trebati vize za ulazak u BiH.

To znači da građani tih država više neće pribavljati dokumentaciju i plaćati takse za izdavanje viza, a jednokratna ulazno-izlazna ili tranzitna viza za BiH iznosi 31 euro (oko 62 KM), višekratna ulazno-izlazna ili tranzitna viza do 90 dana 57 eura (oko 114 KM), a višekratna ulazno-izlazna ili tranzitna viza duže od 90 dana 72 eura (oko 144 KM).

Izvor: Anadolija



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button