Na aukciji kompjuter star 44 godine, radi bez ikakvih problema

- Kategorija: Tehnologija

Originalni i potpuno funkcionalni Apple-1 kompjuter našao se na aukciji, a očekuje se da će se prodati za više od 300.000 dolara (518.000 KM).

Prema aukcijskoj kući RR Auction, ovaj kompjuter je samo jedan od dva kompjutera sa ovim procesorom za koje se zna da su preživjeli, za razliku od Apple-1 modela sa MOS 6502 mikroprocesorom, kojih ima više. Synertek C6502 se smatra najrjeđim primjerom licenciranja 6502 procesora iz 1976. godine, piše PC Press.

Ponuđeni kompjuter je restauriran i doveden u originalno stanje prošle godine, a restauraciju je obavio poznati Apple-1 ekspert, Kori Kohen. Vlasnik kompjutera je SoftwareHouse, kompjuterska prodavnica iz Mičigena, koja je ovaj primjerak dobila u zamjenu za IBM-ovu mašinu 1980. godine.

Procjenjuje se da će do kraja aukcije cijena biti viša od 300.000 dolara, a za taj novac kupac će dobiti dio kompjuterske istorije. Uz sam kompjuter koji ima 8 KB RAM-a, dobija se i originalni Apple Cassette Interface, terminalska tastatura, monitor u drvenom kućištu, napajanje, TV video modulator, Xerox kopije Apple-1 uputstva i još nekoliko drugih dodataka. Ugrađeni video terminal omogućavao je prikaz slike na TV ekranu ili video monitoru, što je u to vrijeme bila jedna od velikih prednosti u odnosu na druge kompjutere, navodi PC Press.

Izvor: Fokus.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments