BiznisLifestyleU fokusu

KAFTAN STUDIO predstavio novu unikatnu kolekciju #SISTERS – Savršen spoj različitosti

Kaftan studio predstavio je novu kolekciju “Sisters” koja sa sobom nosi snažnu poruku. Status žene u društvu se do danas nije značajno puno promijenio,  razne predrasude prema ženama su još uvijek itekako prisutne u mnogim segmentima života, pri čemu moda i odijevanje žena nisu izuzetak. 

Dizajnerski modni duo iz Sarajeva, Emina Hodžić-Adilović i Nermina Hodžić, kroz više od 15 godina rada, kreirale su brojne vrhunske kreacije koje su zaživjele na crvenim tepisima širom svijeta, te tako oduševile sve ljubitelje mode. Dizajnerice su bile inspirisane svim ženama koje one poznaju, s kojima surađuju i s kojima dijele ista pitanja, iste brige. Ova kolekcija je lična priča, jer su dizajnerice Emina i Nermina sestre koje već dugo godina zajedno rade. Cijela ta inspiracija za kolekciju došla je od žena s kojima se svakodnevno susrećemo u toku rada i generalno.

Njihova nova kolekcija je nastala u smislu da se poboljša situacija žene u svijetu propitujući svoje vlastite različitosti, predstavljaju dva autentična vizuelna izraza koji iako su naizgled drugačiji, ipak funkcionišu zajedno – jedinstveno.

Kada je izašla ova kolekcija, dizajnerice Kaftan studija su neočekivano stvorile pokret za žene koje pod hashtagovima jedna drugu označuju Sisters.

“Mi smo dobili nevjerovatan broj fotografija žena iz cijele regije Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. Žene su se uključile i slale su nam slike sa svojim sestrama, prijateljicama, ženama kojima se dive i na taj način podijelile su jedan dio svog intimnog života, to je cijela vojska žena koje su podrška jedna drugima bez obzira na različitosti, uvjerenja i sl.”, rekla je dizajnerica Emina Hodžić – Adilović. 

Njihovom kolekcijom možemo ponovo da se uvjerimo koliko moda zaista ima uticaj da stvori jedan ovakav pokret, da se svi zajedno udruže i da se napravi velika promjena i da bi se tako nešto trebalo češće da radi. Najveće bogastvo mode jeste upravo to što spaja i poštuje različitosti i što moda kao umjetnost ima tu sposobnost. Žene bez obzira koliko godina imale, uvijek imaju taj jedan odnos prema odjeći. Ne samo žene, nego i muškarci. Modu ne treba samo koristiti kao platformu za uljepšavanje.

“Mi nismo izmislile toplu vodu, nismo jedini dizajneri koji ukazuju na određene društvene probleme. Posao umjetnika jeste da postavlja pitanje. Mi treba da sebe pitamo da li smo mi zaista tolerantni, da li zaista poštujemo različitosti, da li zaista vjerujemo da su žene jedna drugoj podrška. S obzirom da se stanje u društvu nije promjenilo toliko i pozicija žene u društvu se nije promijenila”, rekla je dizajnerica.

Danas vrlo često na društvenim mrežama mogu se vidjeti rasprave koje se tiču žena. Ispada najveći problem dužina ženine suknje, da li je preduga ili prekratka. Dizajnerice kroz svoje djelovanje žele prikazati prije svega snagu žene i konstantno rade na tome.

“Želimo prikazati da žene imaju puno veću moć, ali nažalost mnoge su ubijeđene da nemaju, da trebaju puno više koristiti svoje znanje i obrazovanje, da trebaju ohrabrivati druge da djeluju u društvu. Jedna stvar što je meni vrlo interesantna, žena koja ima karijeru kada dođe na gostovanje na televiziju ili radio vrlo često se postavlja pitanje ‘Imate karijeru i porodicu, kako sve to stignete’. Takvo pitanje se nikada ne postavlja muškarcu koji je također roditelj jednako kao i žena. A isto tako se zna desiti ženama koje su se svjesno odlučile da budu samo domaćice, kaže im se ‘pa vi ste samo domaćica’. Ne, neke su se svjesno odlučile da isključivo brinu o svojoj porodici, a žena s karijerom ili žena koja je odlučila da bude domaćica i bude posvećena domu i odgoju porodice, nije ništa manje vrijedna od bilo koje druge žene”, kazala je za kraj Emina.

Najveća snaga mode jeste u prihvatanju i poštovanju različitosti. U slobodi izbora u svim segmentima života.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button