Preminuo je Svetozar Pudarić, bivši potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

- Kategorija: BiH, U fokusu, Vijesti

U Sarajevu je danas preminuo Svetozar Pudarić, nekada istaknuti član SDP-a i bivši generalni sekretar te stranke. Imao je 61 godinu.

Pudarić je u posljednje vrijeme bio teško bolestan, a kako saznajemo borio se s karcinomom.

Diplomirao je arheologiju 1982. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Politikom se bavi još od 1976. godine kada je pristupio Savezu komunista Jugoslavije. Nakon raspada saveza političku karijeru nastavlja u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine unutar koje je obnašao različite funkcije, a na posljednjem kongresu te stranke bio je i jedan od kandidata za predsjednika.

Pored toga je obnašao i razne javne funkcije, kao što su odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, poslanik Skupštine Kantona Sarajevo, delegat u klubu Srba Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH te je 2011. izabran za Potpredsjednika Federacje Bosne i Hercegovine.

Radio je u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine.ž

Njegova posljednja poruka ostala je kao uspomena na njega i opomena o kojoj će se pričati u vremenima koja su ispred nas.

Još sam živ – za sad. Samo mi se sve zgadilo. Muka mi je od “politike” koja nema ni ideologije, ni cilja, ni vizije – koja dobacuje do narednih izbora i prvih slijedećih listi”, napisao je on.


Izvor: Klix

Slične objave

Facebook Comments