SvijetVijesti

Češki premijer pozvao je Vladu da se Italijanima zabrani putovanje po Europi

Češki premijer Andrej Babiš pozvao je vladu u Rimu da svojim sugrađanima zabrani putovanja po Evropi jer je to jedan od načina kojima se može spriječiti daljnje širenje koronavirusa u svijetu.

“Italija bi trebala zabraniti svojim građanima putovanja po Evropi jer to ne možemo narediti u Schengenu”, rekao je Babiš u nedjelju na češkom TV kanalu CT.

Italija je zabilježila najviše smrti od virusa od bilo koje druge zemlje izvan Kine, gdje je epidemija izbila u decembru prošle godine.

“Najmanje što bi Conte mogao učiniti je to da pozove svoje građane da izbjegavaju putovanja po Evropi”, rekao je Babiš, pozvavši sve Čehe koji su zbog posla ili odmora otputovali u Italiju da se odmah vrate kući.

Četvrtina italijanskog stanovništva od nedjelje je u karantini nakon što je vlada poduzela drastične korake da zaustavi širenje novog smrtonosnog virusa.

Vlada je mjere donijela samo nekoliko sati nakon što su dužnosnici najavili da je broj slučajeva zaraženih od koronavirusa skočio za više od 1.200 u 24-satnom razdoblju, što je najveći dnevni porast otkad je epidemija u zemlji počela prije 14 dana.

Broj smrtnih slučajeva od virusa također je porastao, za 36 na 233, dok je broj pacijenata na intenzivnoj njezi porastao na 567, 23 posto više nego dan prije.

Od 5.883 zaraženih Italijana potpuno se oporavilo njih 589.

Izvor: FaktorKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button