Na današnji dan umro je najvjerniji pas na svijetu, ovo je priča o njemu

- Kategorija: Celebrity, Film / TV, Ljubav, Svijet, Životinje

Na današnji dan 1935. godine umro je Hachiko, najvjerniji pas na svijetu. Priču o njemu zna cijeli svijet. On je simbol lojalnosti, ljubavi i prijateljstva.

Pas Hachiko je rođen u jJapanu 1923. godine. Godinu kasnije udomio ga je profesor Hidesaburo Ueno, koji je radio na fakultetu na odsjeku za agrikulturu, a do posla i nazad išao je vozom.

Njegov vjerni prijatelj čekao bi ga svakog dana na istom mjestu kada se profesor vraćao kući.

Nakon samo godinu dana prijateljstva, profesor je umro, tačnije 21. maja 1925. godine. A Hachiko ga je i dačje čekao i čekao, i tako devet godina, devet mjeseci i petnaest dana.

Iako ga je pazio profesorov vrtlar, pas bi svaki dan u isto vrijeme i na istom mjestu čekao svog prijatelja iščekujući hoće li baš danas ipak izaći iz voza.

Godine 1932. napisan je i prvi novinski članak o ovom vjernom psu. Napisao ga je bivši profesorov učenik.
Nakon skoro decenije čekanja dragog prijatelja, Hachiko je uginuo 1935. godine.

Kremiran je, a njegov je pepeo položen pokraj profesorovog na groblju Aoyama.

Postao je japanski nacionalni simbol. Njegovo krzno je preparirano i izloženo u Nacionalnom muzeju prirode i nauke u Tokiju. Njegova statua je postavljena na stanici na kojoj je čekao svog gospodara. I ulaz u željezničku stanicu nazvan je po njemu.

Po ovoj priči snimljen je i film Hachi – Priča o psu 2009. godine, gdje glavnog lika tumači glumac Richard Gere. Radnja je malo izmijenjena, ali poenta priče je ista, i dodirnula je srcad mnogih ljudi, jer niko nije ostao ravnodušan na ovaj film.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments