Radijske novosti

VIDEO: Svjetski poznati DJ snimio spot u BiH na spomeniku koji ima svoju ratnu simboliku










Svoj posljednji spot, onaj za pjesmu Darkside, svjetski poznat DJ Alan Walker snimio je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori.

U spotu koji je pregledan više od osam miliona puta u par dana, tako se mogu prepoznati spomenik Bitke na Sutjesci na Tjentištu i spomenik Revolucije naroda Moslavine u Podgariću.

Monumentalnu betonsku skulpturu u Tjentištu je 1971. u znak sjećanja na Bitku na Sutjesci izradio kipar Miodrag Živković. Spomenik je jedini dio Memorijalnog kompleksa koji je preživio rat u Bosni i Hercegovini, i to samo zato što je tokom rušenja nedostajala tona eksploziva da ga se digne u zrak.

Spomenik se sastoji od dvije simetrično postavljene kamene gromade (dva betonska krila), visoke 19 metara, koje se uklapaju u prirodni krajolik. Između krila se nalazi prodor oblikovan borcima i kolonama u pokretu, a iza njega Plato brigada s kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. Spomenik je izveden od bijelog betona, a otkrio ga je predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Spomenik Revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mjesta Podgarić u Moslavini, rad kipara Dušana Džamonje. Visok je deset, a širok 20 metara.

Izvor: index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button