Kultura

“Tattille” uskoro u Tuzli: Prvi BH Piano Fest










Prvi BH Piano Fest pod nazivom “Tattille” održat će se u Tuzli od 25. do 27. marta 2016. godine u BKC-u Tuzla i Ateljeu “Ismet Mujezinović”. Riječ je o festivalu klasične muzike sa akcentom na klavirsku muziku, klavirsku pedagogiju i metodiku rada u nastavi.

Cilj festivala, prvog i jedinog piano festivala u BiH je omogućiti najbolje iskustvo učenja u kombinaciji sa edukativnim seminarima i radionicama, te bogatim koncertnim programom eminentnih pijanista.

Možda će Vas zanimati i:

Gosti i predavači su svjetski priznati pijanisti, profesori i stručnjaci u svojim oblastima: Aida Gavrilova, pijanistica i klavirski pedagog (Španija), Planinka Jurišić-Atić, klavirski pedagog (Slovenija), dr. Sci. Selma Porobić, doc. (BiH) i prof. dr. Dragoljub Dragan Šobajić, pijanista (Srbija).

“Ambicija je da projekat dobije tradicionalan karakter, kako bi se dugotrajno omogućila edukacija nastavnog kadra i zadržali mladi i talentovani umjetnici u BiH”, kazala nam je Nermina Durmišević, koordinatorica Prvog BH Piano Festa.

“Tattile Piano Fest ima viziju da postane uspješan i prepoznatljiv dodatak tuzlanskoj kulturnoj sceni, da inspiriše i motiviše mlade pijaniste od 10 do 18 godina, te da im omogući usavršavanje kroz neposredni kontakt i poduku međunarodno priznatih i cijenjenih muzičkih pedagoga i koncertnih pijanista”, izjavila je prof. Iva Pašić, umjetnički rukovodilac Festa, inače tuzlanka, koja živi i radi u Sarajevu.

No, pored seminara, radionica i master classa, u programu Piano Festa “Tattile” su i tri koncerta za sve Tuzlake, goste tog grada i samog Festivala – Koncert Aide Gavrilove i koncerti najtalentiranijih mladih pijanista iz BiH.

Još od samog početka, od ideje pa do realizacije, Festival ima veliku podršku kako institucija grada Tuzle, Ministarstva za obrazovanje nauku kulturu i sport TK, Pedagoškog zavoda TK, tako i drugih – Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti u Sarajevu, Fondacije “Nijaz Duraković” iz Sarajeva, medijskih kuća u Tuzli (RTV7, Radio Kamaleon) i Sarajevu (Radio M, Fokus.ba), muzičkih škola i naših mnogobrojnih partnera (NLB Banka, Hotel Tuzla, Hotel Golden Star, B Marketing, Nova ženska inicijativa, Centralno grijanje Tuzla, Komemorativni centar Tuzla, Dom mladih Tuzla, Baloni Tuzla, Pekara Kabil) posebno BKC-a i Međunarodne galerije portreta u Tuzli.

“Zahvaljujući njima učinili smo sve sadržaje Festa BESPLATNIM”, pojasnila je Iva Pašić, koordinatorica Festivala.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button