SvijetVijestiZaštita okoliša

U Etiopiji posađeno više od 353 miliona stabala u 24 sata

Volonteri, vladini dužnosnici i pomagači zasadili su u ponedjeljak više od 353 milijuna stabala u Etiopiji, piše BBC.

Možda će Vas zanimati i:

Ogroman poduhvat, ako to potvrde i vanjski revizori, ruši stalni svjetski rekord u količini stabala zasađenih u nekoj zemlji tijekom 24 sata. Prethodni svjetski rekord dogodio se u Indiji, kada su ljudi širom zemlje zasadili 50 milijuna stabala u jednom danu 2016. godine.

Etiopska kampanja sadnje stabala dio je Inicijative za zeleno nasljeđivanje premijera Abija Ahmeda koji nastoji oživjeti okruženje zemlje i poduzeti korake za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama. Cilj inicijative je da se u narednim godinama posadi 4 milijarde stabala i na taj način potaknuti svakog građanina da posadi barem 40 sadnica.

Drveće može pomoći tlu da se oporavi, ublaže suše, pročisti voda, očisti zrak, zaštiti od oluja, pruži izvore hrane i drugo.

Nedavno izvješće tvrdi da je sadnja drveća također najbolji način za borbu protiv klimatskih promjena, ali treba zahtijevati odmak od prevladavajućih trendova krčenja šuma.

Globalno gledano, svijet je u 2018. godini izgubio 29 milijuna hektara stabala, što je četvrti najveći iznos izgubljen u godini od kada je Global Forest Watch započeo nadgledanje pokrivenosti stabala širom svijeta 2001. godine.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button