Kišni dan u BiH, evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Kišni dan u BiH, evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno. U većem dijelu zemlje u nizinama pada kiša, a u višim područjima snijeg. Na sjeverozapadu Bosne je umjerena naoblaka.

Temperature zraka izmjerene u 7 sati (°C): Bjelašnica -6; Ivan Sedlo 0; Livno i Sokolac 1; Drvar i Jajce 2; Bihać 3; Bugojno, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla i Zenica 4; Banja Luka, Grude i Sarajevo 5; Bijeljina, Gradačac, Mostar i Trebinje 6; Stolac 8; Neum 10°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 930Pa, za 13hPa je manji od normalnog i raste.

Danas jače naoblačenje sa zapada usloviće u nizinama kišu, a u višim područjima snijeg. Padavine su većinom prije podne. Poslije podne lokalno po Bosni može pasti malo kiše. U poslijepodnevnim satima većinom djelomično smanjenje oblačnosti, na jugu zemlje razvedravanje. Danas vjetrovito u cijeloj zemlji. U jutarnjim satima je jugo koje će prije podne promijenuti smjer na sjever. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 12°C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom prije podne i sredinom dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 7°C.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Opšta slika će se popravljati sa odmicanjem dana. U Hercegovini sunčanije i toplije, u ostatku zemlje postepeno stabilnije, mada uz izraženiju naoblaku. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije. Osjet hladnoće djelimično će se pojačati, stoga je preporučljivo posvetiti nešto više pažnje odijevanju, naročito u jutarnjim satima. Učesnicima u saobraćaju savjetujemo oprez.
Objavljena je prognoza za vikend i početak marta:

U subotu, 29. 2.2020., u Bosni i Hercegovini prije podne mala do umjerena naoblaka. Po kotlinama u centralnim i istočnim područjima će biti i magle. U drugoj polovini dana se očekuje pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Krajem dana na području Krajine povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -7 i -1°C, na jugu zemlje do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 6 i 12°C.

U nedjelju, 1. 3.2020., u Bosni i Hercegovini oblačno. Kiša se očekuje u drugoj polovini dana. Glavnina padavina je u Hercegovini i jugozapadu Bosne. U većem dijelu Bosne slabija kiša, a više padavina tokom noći na ponedjeljak. Snijeg može padati samo na planinama. Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu i u Krajini do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 15°C.

U ponedjeljak, 2. 3.2020., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa kišom prije podne. Glavninana padavina u jutarnjim satima. Na planinama može padati i snijeg. Krajem dana nove padavine u Hercegovini i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno će biti i jakih udara juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C.

U utorak, 3. 3.2020., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Jače padavine na području Hercegovine gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. Na planinama može padati i snijeg. Vjetrovito prije podne. Očekuje se jako jugo. Poslije podne vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Podsjetimo, u cijeloj BiH je na snazi upozorenje za žuti meteoalarm.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments