Škotska postaje prva zemlja koja će omogućiti da ženski higijenski proizvodi budu besplatni

Škotska postaje prva zemlja koja će omogućiti da ženski higijenski proizvodi budu besplatni

Studija koju je provela organizacija Plan International UK pokazala je da se 15% djevojaka bori da sebi priušti sanitarne proizvode u Velikoj Britaniji. 

Nadalje, studija je otkrila da se gotovo polovica djevojčica u dobi od 14 do 21 godine u Velikoj Britaniji stidi zbog svoje menstruacije. Ovo je istraživanje pokazalo da je stigma i sram koje proizvode stereotipi o menstruaciji pravi problem koji je potrebno riješiti. Upravo to radi Škotska. Uvodi sve moguće zakone da ženski sanitarni proizvodi budu besplatni u cijeloj zemlji.

Škotska je upravo odobrila prvu fazu zakona kojom će proizvodi za ženski period biti potpuno besplatni.

Novi zakon The Period Products (Free Provision) Scotland Bill prošao je svoju prvu fazu sa 112 glasova, a koji je predvodila Monica Lennon, škotska zastupnica. Ako prijedlog zakona se usvoji, onda će vlada biti odgovorna za osiguravanje dostupnosti proizvoda za sve djevojke i žene kada god im je to potrebno. Ovaj zakon mogao bi predstaviti Škotsku kao prvu zemlju na svijetu koja će obezbjeđivati higijenska sredstva za ženski period potpuno besplatno.

Treba uzeti u obzir da u prosjeku higijenski proizvodi za menstruaciju u Škotskoj koštaju oko 8 funti, što dođe oko 18 KM svakog mjeseca. Toliko velika cijena čini ih nedostupnim za one koji žive s vrlo malim primanjima.

“Ovo nisu luksuzni predmeti. Oni su doista bitni i niko u Škotskoj ne bi trebao biti bez ovih proizoda”, rekla je škotska zastupnica Monica Lennon.

Prije dvije godine Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja je  higijenske proizvode nudila besplatno po školama, fakultetima i sveučilištima. Vlada je osigurala 5,2 milijuna funti za podršku ovome.

Također, isti postupak su počeli preuzimati i mnogi pubovi i restorani tako što su osiguravali sanitarne proizvode besplatno za svoje goste.

Nekoliko zemalja diljem svijeta bori se moć ženskog perioda tako što ti sanitarni predmeti trebaju biti potpuno besplatni. To uključuje desetak država u SAD-u i zemljama kao što su Kolumbija, Kenija, Malezija, Kanada, Australija, Indija, Uganda, Nikaragva, Jamajka, Nigerija, Libanon, te Trinidad i Tobago.

Facebook Comments