BiH

Evo kako se sarajevski političari nose sa redukcijama vode










Problem vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo već godinama muči stanovnike, pogotov glavnog grada BiH.

Stalne redukcije vode, kvarovi i pucanje cijevi na sve strane, nelegalni priključci, gubici vode od 80 posto i više, samo su neke od činjenica s kojima se suočavaju Sarajlije.

Možda će Vas zanimati i:

Grad koji leži na Miljacki, Dobrinji, Željeznici, Bosni, Zujevini ima relativno čistu i kvalitetnu vodu, a apsurdno je da proživljava svakodnevne redukcije vode.

Portal Radiosarajevo.ba istražio je šta o ovome problemu misle političari čije je mjesto prebivališta u Sarajevu, i kako se njihove porodice nose sa svakodnevnim redukcijama.

Nestašica vode u 21. vijeku i u glavnom gradu BiH je nedopustiva! Naprosto je apsurdno da još uvijek imamo taj problem i da ga kantonalne vlasti nisu riješile svih ovih godina. Ovakve redukcije prave velike opstrukcije u svakodnevnom životu, posebno ljudima sa malom djecom te pogotovo u slučaju bolesti u noćnim satima kada bolesno dijete ne možete ni umiti jer nemate vode. Najviše mi smeta prebacivanje odgovornosti premijera Konakovića na VIK ili obratno, ili vlade na nekog drugog. A pored toga mi smeta i ta kolektivna letargija koja je zavladala u društvu te svi misle da ce kukanjem po društvenim mrežama nešto riješiti. Rješenje je u izlasku na ulice i masovnim protestima“, kaže za Radiosarajevo.baJasna Duraković, zastupnica u Predstavničkom domu FBiH (SBB).

“S problemom nestašice vode suočavam se od 1999. godine, jer moja porodica je nastanjena u ulici Ferhadija, te se navikla da u periodu od 00:00 sati do 6:00 sati nema vode. Nažalost, ovaj problem u vezi sa vodosnabdijevanjem Sarajeva traje već skoro 20. godina i vjerujem da će se ubrzo riješiti“ rekao nam je Hajriz Bećirović, funkcioner SDA.

„Svakodnevne redukcije u vodosnabdijevanju su katastrofa i umjesto da se stanje popravlja, susrećemo se sa sve dužim i češćim redukcijama. Krajnje je vrijeme da KJKP ViK počne raditi svoj posao i riješi ovu situaciju“, kazao je za Radiosarajevo.baVibor Handžić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva i Općinskom vijeću Općine Stari Grad Sarajevo.

Ponižavajuće je da u 21. vijeku govorimo o konstantoj redukciji vode u glavnom gradu jedne države.  Kada bi se ovaj slučaj desio u bilo kojoj drugoj zemlji u Europi, vlast bi morala da podnese kolektivnu ostavku. Priča da otiče 75 posto vode kroz cijevi, je priča za malu djecu i konačno sadašnja vlast treba izaći pred građane Sarajeva i reći kakav je plan da se riješi ovaj problem u bliskoj budućnosti. Neshvatljivo je da svaka porodica u Sarajevu u svom domaćinstvu, pa tako i moja, u 2017. godini ima desetke litara vode natočenih u kanistere ili plastične flaše kao rezervu kada dođe do redukcije“, naglašava Samer Rešidat, bivši ministar za kulturu i sport KS-a (DF)

„Iako živim u naselju u kojem su redukcije rjeđe, uveliko se susrećem sasvim problemima koje proživljava večina Sarajlija gdje dolazi do dužih prekida u snabdijevanju vodom. Ove redukcije vode su pravo ogledalo i slika sadašnje vlasti u KS-u“, Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDP).

Stalne prekide u vodosnabdijevanju rješavam punim kanisterima i flašama vode koje nam donekle pomažu da se nosimo sa ovim problemom. Nažalost, došli smo u situaciju da Sarajevo umjesto da se razvija i postaje evropska metropala, ono postaje srednjovjekovna kasaba“, Damir Mašić zastupnik u Parlamentu FBiH (SDP)

Redukcije vode u Sarajevu su posljedice nemara u KJKP ViK-u svih ovih godina koje su došle na naplatu. Svaki dan, nažalost, moja porodica je osuđena da kupuje flaširanu vodu kako bi riješila osnovne potrebe za normalan život“ Dževad Rađo, zastupnik u Skupštini KS-a (SBB).

Podsjećamo, nakon što je na sjednici skupštine KJKP Vodovod i kanalizacija u srijedu smijenjen Nadzorni odbor KJKP Vodovod i Kanalizacija Sarajevo te imenovan novi za narednih šest mjeseci, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obratio se javnosti.

Premijer Konaković je kazao kako je logično da se desi smjena menadžmenta Vodovoda i kanalizacije Sarajevo, na što, prema njegovim riječima, Vlada KS-a ne utječe.

“Analizirali smo sve što se dešava u KJKP ViK-a i tako smo donijeli odluku o novim članovima. U narednim danima novi članovi Nadzornog odbora će raditi na smjeni aktuelne Uprave ViK-a.

Rekao je kako se trebaju očekivati nova lica u Vodovodu, kao i potpuno drukčija slika.

Izvor: radiosarajevo



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button