Srbijanski doktor potvrdio: Koronavirus će sigurno stići u Srbiju

Srbijanski doktor potvrdio: Koronavirus će sigurno stići u Srbiju

Residents wearing respiratory mask wait to be given access to shop in a supermarket in small groups of forty people on February 23, 2020 in the small Italian town of Casalpusterlengo, under the shadow of a new coronavirus outbreak, as Italy took drastic containment steps as worldwide fears over the epidemic spiralled. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)

Dječji pulmolog i alergolog iz Srbije Branimir Nestorović navodi da se od koronavirusa (COVID-19) razboli svaka šesta osoba, dok je kod gripa taj procent oboljelih mnogo veći, i da su rijetki zabilježeni primjeri da su djeca oboljela od ovog virusa.

On dodaje i da su na udaru najstariji građani s ozbiljnim hroničnim oboljenjima.

Na pitanje da li je istina da žene ne spadaju u kritičnu grupu, dr Nestorović odgovara:

“Žene obično ne oboljevaju i smrtnost je niska”, rekao je Nestorović, prenosi Prva TV.

Doktor Nestorović je također rekao da svaka teorija o tome kako se virus širi ne može se sa sigurnošću potvrditi, posebno zbog specifične situacije sa širenjem virusa u Italiji.

“Italijanska epidemija je čudna – teško je imati teoriju, a da ne bude teorija zavjere”, kazao je Nestorović.

Na pitanje da li će virus stići u Srbiju, dr Nestorović odgovara potvrdno.

“Virus će sigurno stići”, tvrdi doktor, ali dodaje da “virus slabi prolaskom kroz ljude”.

Podsjetimo, najmanje sedam osoba je preminulo u Italiji u posljednja tri dana, a više od 200 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno u Italiji, usljed čega su uvedene posebne mjere. Bosna i Hercegovina
Prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u jučerašnjoj izjavi rekla  je da “na KCUS-u nema nijednog pacijenta sa sumnjom na koronavirus”.

Glasnogovornica GP BiH Franka Vican za portal Radiosarajevo.ba kazala je da je Granična policija BiH dobila upute po kojima će postupati u narednom periodu.

“Federalno ministarstvo zdravstva održalo sastanak Kriznog štaba i obavijestili su nas da mjere koje smo poduzimali prema turistima iz Kine ubuduće poduzimamo i prema građanima Južne Koreje, Italije i Irana“, pojasnila je Vican.

Hrvatska

Nalazi svih sedam pacijenata u Hrvatskoj su negativni, a u riječkoj bolnici se u karantinu nalazi devet radnika iz Italije!

Hrvatska će postrožiti mjere i pokušati spriječiti import virusa u Hrvatsku i na pravi način reagirati kada se pojavi, najavio je ministar Vili Beroš.

Slovenija

Slovenija je svojim državljanima koji putuju u Italiju ili se iz nje vraćaju preporučila oprez zbog pojave koronavriusa u nekim pokrajinama na sjeveru te zemlje zadnjih dana.

Izvor: Radio Sarajevo

Facebook Comments