Tuzla

Maškare na ulicama Tuzle: Učenici KŠC ‘Sveti Franjo’ pokazali kreativnost

Učenici KŠC “Sveti Franjo” Tuzla danas su organizovali tradicionalni karneval ‘Maškare’ tako što su u raznovrsnim kostimima uz pratnju limene glazbe prošteli od svoje škole, tuzlanskim korzom sve do Trga slobode.

Preko jedanaest godina KŠC ‘Sveti Franjo’ Tuzla i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ‘Napredak’ na Poklade organizuju ovaj karneval.

Možda će Vas zanimati i:

Raznovrsni kostimi u čijoj izradi učestvuju djeca, podstiču njihovu kreativnost kao dio odgojnog procesa a također prisutan je i takmičarski duh obzirom da se tradicionalno biraju najbolje maske odnosno kostimi. Zlatko Špoljarević, pedagog-psiholog u Gimnaziji pri Katoličkom školskom centru “Sv. Franjo” u Tuzli je kazao kako karneval ‘Maškare’ predstavlja dan kada se u školi ne održava nastava već se na taj pokazuje kreativnost učenika.

‘Ovo je dan kada se svi malo opustimo i zabavimo i kada učenici požele makar na današnji dan da odglume nešto i budu nešto bi možda željeli postati, biti neko drugi, biti zanimljiv. Karneval ‘Maškare je jedno veselje, jedna radnost koju učenici jako vole i svi se rado odazovu. Također, tradicionalno nas podrži i limena glazba iz Tuzle. Građani također za vrijeme defilea kroz grad pozdravljaju naše učenike. Sve u svemu jedna tradicionalno lijepa manifestacija kojoj se sve veselimo’ – kazao je Špoljarević.

Poklade, karneval, maškare, samo su neki od naziva koji imenuju dan pred Čistu srijedu ili Pepelnicu čime službeno počinje korizma.

To je vrijeme posta, molitve, odricanja i svakako, vrijeme koje nije predviđeno za zabave. Vidno raspoloženi učenici su uz smijeh, zabavu i ples prošetali od svoje škole do Trga slobode u Tuzli i tako uveselili centar grada.

Izvor: Tuzlanski.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button