MuzikaTuzlaU fokusu

Jazz koncert ansambla Axiom oduševio publiku svojim nastupom
Sinoć u BKC-u Tuzla održan je fenomenalan koncert Jazz ansambla Axiom kojeg predvode Dejan terzić, Bojan Zulfirkapašić, Matt Penman i Chris Speed.

Koncert koji je sinoć održan u Tuzli dio je koncertne sezone Grlom u jagode u organizaciji Jazz Festa i prvi je koncert koji u okviru sezone 2020 Jazz Fest organizira izvan Sarajeva.

Dejan Terzić bubnjar u ansamblu Axiom i Bojan Zulfirkapašić pijanista, posjetili su našu redakciju Radio Kameleona, gdje smo napravili jedan kratak i zanimljiv intervju sa ovim talentovanim muzičarima. Jako su se obradovali što su došli u Tuzlu i što su tuzlanskoj publici mogli da predstave svoj muzički ansambl Axiom. Bend godinama svira zajedno, a Dejan i Bojan su se upoznali davne 1982. godine dok je Bojan još svirao bubnjeve. 

Dejan Terzić jedan od najuspješnijih Jazz muzičara iz BiH, rođen je u Banja Luci, ali je sa tri godine sa svojom porodicom otišao u Njemačku gdje i danas tu živi. Studirao je u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj, a radi kao profesor na prestižnoj muzičkoj akademiji u Bernu (Švicarska). Bojan Zulfirkapašić je srpski pijanista iz Beograda i svira klavir od svoje pete godine. 1989. godine osvojio je nagradu za najboljeg mladog Jazz muzičara u bivšoj Jugoslaviji.

Dejan Terzić i Bojan Zulfirkapašić su oduševljeni sinoćnjim koncertom koji su izveli pred Tuzlanskom publikom u BKC-u Tuzla. Kako kažu voljeli bi ponovo doći u Tuzlu i predstaviti novi album.

“Meni je ovdje bilo fantastično. S obzirom da sam ja po prvi put u životu u Tuzli nadam se da ću doći ponovo što prije”, rekao je Dejan Terzić.

Ističu kako je Jazz muzika kada je nastala bila muzika za ples. Tu muziku prvo je svirala niža klasa i to je bila muzika za zabavu i ples, ali to nije umanjivala njenu vrijednost. Tema koju je Jazz muzika obrađivala uzimala se iz evropske muzike i svi muzičari su u muziku unosili svoju viziju i dodavali joj dodatne improvizovane tonove. 

Bojan je već drugi put u Tuzli i već je nastupao sa Amirom Medunjanin, a Dejan je po prvi put u našem gradu. Bojan kaže da je muzika koju radi sa Dejanom drugačija od one koju je radio sa Amirom Medunjanin, jer bend dobije svu slobodu da improviziraju svoju muziku i nijedan koncert nije isti, bukvalno se svaki koncert priprema sekundu prije početka.

“Kad sviram sa Dejanom znam gdje mi je mjesto. Nas četvorica smo u našem ansamblu često u poziciji side lidera, muzičari koji nisu vođe, a opet s druge strane sva četvorica jesmo lideri u svojoj muzici koju pravimo”, rekao je Bojan.

Članovi benda poznaju se već dugo godina, još iz 80-ih prošlog vijeka. Saksofonista je amerikanac Chris Speed, kontrabasista je Matt Penman, a pijanista Bojan Zulfikarpašić. Aktivno su se počeli susretati po festivalima u Europi od 2006. godine, a spletom okolnosti konačno su zajedno zasvirali 2015. godine.

“Ansambl je nastao prije 5 godina, a album Prometheus 2016. godine. Kada smo htjeli da snimamo album dobili smo savjete i ponudu iz New Yorka i da tamo snimimo naš materijal. To smo i uradili i u New Yorku 2016. godine snimili smo naš prvi CD”.

Ansambl je od tada na turnejama širom Europe pa su napokon došli i kod nas. Što se tiče Jazz scene u našoj zemlji nisu mnogo upoznati sa time, ali koliko su mogli primjetiti rijetko se ko bavi time, jer je od takve muzike na našim prostorima teško živjeti.

“Puno puta sam bio u Sarajevu i tu sam upoznao nekoliko muzičara koji se bave Jazz muzikom i improvizovanom muzikom. Sumnjam da ovdje u BiH ima mnogo muzičara koji se bave ovom vrstom muzike, jer mislim da je teško da se preživi s tom strukom ovdje. Jazz muzičari na BH sceni imaju visokokvalitetnu muziku, međutim ne mogu dovoljno da se posvete isključivo pisanju autorske muzike za Jazz i uglavnom većina njih preživljava radeći s ljudima koji im nude muziku od koje može da se živi i da rade sa pjevačima i to je većinom pop muzika”, rekao je Bojan Zulfirkapašić.

Kako ističu, razlika između europskog i američkog Jazza, ne postoji. Jazz ne poznaje geografske granice. To je jedna mješavina američkih inovacija. Najveći dio Jazz muzičara dolazi iz New Yorka, a Europa tek zadnjih godina postaje ravnopravna sa Amerikom kada je u pitanju ova vrsta muzike, iako je drugačije opet je sve isto, jer je Jazz improvizacija.

Što se tiče planova za budućnost, članovi ansambla pored ovog ansambla imaju i druge sastave gdje se također snimaju nove ploče. Dejan Terzić ima ansambl iz Berlina koji se zove Melanoja, već su izdali jednu ploču, a rade na novoj. Također svira i sa Francuskim ansamblom i tu su isto planovi za novu ploču.

“Sa Axiom ansamblom čim snimimo novi CD ponovo ćemo da pravimo turneju. Oduševljeni smo Bosnom i voljeli bi što prije doći. Ja sam iz Beograda, ali više puta sam bio u Sarajevu i svirao tu nego u rodnom gradu”, rekao je Bojan.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button