KulturaTuzlaU fokusu

40-tim izvođenjem predstave ‘’BOSANSKA KRALJICA’’ obilježava se Dan nezavisnosti BiH

Povodom obilježavanja DANA NEZAVISNOSTI Bosne i Hercegovine u nedjelju, 01.03.2020. godine s početkom u 19 30 na sceni Teatra kabare Tuzla biće upriličeno 40-ta izvedba predstave ”Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović koja je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i ADU Tuzla.

Ova monodramu je režirao Vlado Kerošević, a ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje tuzlanska glumica Ivana Milosavljević.

Predstava je sudjelovala na desetak međunarodnih pozorišnih festivala kako takmičarskih tako i revijalnih i za ostvarenje lika Katarine, Ivana Milosavljević je nagrađena nagradama za najbolju glumicu: 9. MONOAKT 2017. Peć, Kosovo i 2. BATTIF 2017. Tirana, Albanija, nagradom Kesten za ostvarenje lika Katarine Kosače na II KESTENBURG Festivalu, Banja Luka (BiH), 2017. god. Predstava je ujedno ostvarila niz zapaženih gostovanja u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, sudjelovala na 17. Festivalu BiH drame 2018. u Zenici, bila dijelom 21. Festivala scenskih umjetnosti u okviru Bihaćkog ljeta 2019, te Ljeta u Tuzli 2018. Pored toga je izvođena prigodom promocija knjiga, u humanitarne svrhe ali i za učenike srednjih škola na tuzlanskom kantonu jer predstava posjeduje Preporuku Pedagoškog zavoda za igranje kao i Saglasnost Ministarstva za obrazovanje i nauku TK-a.

Možda će Vas zanimati i:

Život posljednje bosanske kraljice majke, Katarine Kotromanić Kosače, bio je prožet s jedne strane kraljevskim dostojanstvom, a s druge vječnom patnjom uslijed trajnog gubitka djece i doživotnoga prognaničkog života, te je time postao univerzalnim bosanskohercegovačkim simbolom. Ona je svoje beznađe pretvorila u aktivizam dajući otpor skrivanjem, nagonom za preživljavanjem, traženjem izlaza za svoju zemlju po štetu same sebe i nagonom majke koja brine za svoju djecu na način da nikad ne odustane za potragom i vjerom u njih da će se ponovo susresti. Oživljavajući njen život, buđenjem iz legende, svjedoci smo njene snage, vjere, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Njen životni put je bio popločan mnogim preprekama ali ona nikad nije zaboravila svoje podrijetlo i do kraja svog života se borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda. U današnjem dobu nam je više no potrebna takva jaka ruka koja bi nas vodila i pokazala nam istinski put, put na kojem smo svi jednaki po zemlji na kojoj smo rođeni.

Rezervacije ulaznica po cijeni od 7 KM možete uraditi na facebook stranici Teatra kabare Tuzla i preuzeti ih na dan izvođenja predstave od 16 sati najkasnije 30 minuta pred početak predstave. Dobro nam došli.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button