KulturaTuzlaU fokusu

Učenici iz Tuzle Omar Šarić i Emir Ahmetkadić odnijeli zlatnu medalju na Bosepo takmičenju (VIDEO)Na BOSEPO, najvećoj naučnoj olimpijadi učeničkih projekata, koju već jedanaestu godinu organiziraju Richmond Park obrazovne institucije, ove godine predstavilo će se čak 237 učesnika individualno i u timovima sa ukupno 139 projekata.

Cilj Olimpijade je promocija važnosti i vrijednosti nauke i tehnologije, ali i izazova i perspektiva savremenih vrijednosti društva.

Ovogodišnja olimpijada BOSPEPO održana je 21. i 22. februara 2020. godine u Sarajevu i na njoj su se predstavili i učenici Richmond Park International Primary School Tuzla, Omar Šarić i Emir Ahmetkadić, učenici sedmog razreda.

Možda će Vas zanimati i:

Projekat koji je žiri ocijenio zlatnom medaljom bio je short junior movie na temu “migracije”. Učenici su, naglašava njihova mentorica Edina Bešić Udvinčić, veoma ozbiljno shvatili ovaj projekat, te simboličnim nazivom filma “Igra” poslali jasnu poruku o životu migranata koju su na takmičenju i predstavili. Ideja ovog filma je da pokaže kako mnogi ljudi imaju strahove i predrasude o migrantima bez da ih prije upoznaju. Također, želja je bila naglasiti da se svi mi možemo naći u njihovoj situaciji.

Migracije i migranti su postali globalni fenomen, te se prema njima trebamo ponašati u duhu tolerancije, mira i shvaćanja ljepote različitosti. To su ponosno ističe mentorica, učenici i uspjeli. Stoga se radujemo i i narednom krugu BOSPEO takmičenja i vjerujemo da naš film nikoga neće ostaviti ravnodušnim naglaslila je mentorica.

Izvor: TuzlarijeKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button