Da li je sigurno putovati u Italiju nakon širenja koronavirusa?

Da li je sigurno putovati u Italiju nakon širenja koronavirusa?

Dijelovi Italije zapali su zatvoreni nakon što je broj slučajeva Covid-19 (poznat kao koronavirus) porastao u samo nekoliko dana.

Koronavirus – koji je prvi put otkriven u Rimu krajem januara – odnio je dva života, s više od 100 slučajeva prijavljenih u sjevernim regijama Lombardije i susjednom Venetu. Uz naglo širenje virusa u regiji, da li je još uvijek sigurno putovati u Italiju?

Evo kako situacija izgleda… Da li je sigurno putovati u Italiju? Savjet za putovanja Ministarstva vanjskih poslova trenutno ne savjetuje ništa protiv toga da se ne putuje u Italiju. No, to se može promijeniti ako se tamo situacija nastavi pogoršavati, pa ako imate planove da putujete u Italiju, onda pripazite na službenim web stranicama na kojima se stranice stalno ažuriraju.

Ako se nalazite u Italiji i vjerujete da možda imate simptome Covid-19, savjetuje se da nazovete italijanski broj 112 za hitne slučajeve, gdje su stalno dostupni operateri koji govore engleski jezik.

Izbijanje  bolesti je dovelo do toga da su pogođeni određeni događaji u Italiji, uključujući milanski tjedan mode – gdje svoju reviju ima Giorgio Armani, koja će iumjesto što će biti prikazana pred publikom, biti održana u praznoj sobi sa samo par ljudi i kamerama i ići će uživo online.

Venecijanski festival je također potvrdio da će se zatvoriti ranije nego inače ove godine zbog zabrinutosti zbog koronavirusa.

U međuvremenu, desetak gradova u Lombardiji i Venetu krenulo je zatvaranje svojih ulaznih granica, a lokalne škole i firme su zatvorene dok traje borba protiv odvratnog koronavirusa.

Facebook Comments