Zašto žene više privlače muškarci s bradom?

- in Lifestyle, Ljepota, Muške stvari

Da li će Vas žena posmatrati kao usputnu avanturu ili u Vama vidi dugotrajnog partnera može zavisiti i od dužine Vaše brade.

Pa, svim bradatim hipsterima sa svih strana ove planete, moguće je da će veliki broj vas uskoro staviti burmu. Barem tako kaže novo istraživanje Istraživanje koje je sproveo Univerzitet iz Kvinslenda u Australiji je od 8520 žena zatražilo da pogledaju fotografije različitih muškaraca i da ih potom ocene po atraktivnosti na osnovu njihovog fizičkog izgleda.

Muškarci na fotografijama su bili ili u potpunosti obrijani ili su imali brade i sve moguće variacije između ta dva ekstrema. Istraživanje je utvrdilo da su muškarci sa nešto ženstvenijim karakteristikama (poput glatke kože) manje privlačni ženama od onih sa muževnijim crtama (među kojima je i maljavost lica).

Zanimljivo je to što su žene smatrale kako su muškarci kojima je brada u fazi rasta ocenjeni kao najprivlačniji i kao neko sa kime bi imale kratke seksualne avanture, a da su oni sa punim bradama smatrani kao najbolji partner za dugotrajnu vezu.

„Naši podaci sugerišu da jača brada može biti privlačna kada se sudi o dugotrajnosti veza, kao signal intraseksualne istrajnosti i kao potencijal da se ženama pruže direktne koristi,“ kaže dr. Barnabi Dikson, glavni istraživač, pišući za Časopis evolutivne biologije.

Šta je to u bradama što muškarce čini privlačnijim ženama?

Reč je o faktoru muževnosti, naravno, ali i o nečem višem.

„Facijalna dlaka označava muževnost koja signalizira da su oni dobri davaoci i da će nas oni ugrejati i nahraniti i da ćemo kraj njih zatrudneti tokom zime i ostatka našeg života. Mnogo je veća verovatnoća da će Vas privući muževan muškarac kada ovulirate (tj. kada ste najplodniji) iz istog razloga: oni se čine dobrim, stabilnim, alfa partnerima,“ kaže ekspertkinja za seksualnost i poznato lice YouTube-a Šalon Lester.

Brade kao što se zna takođe predstavljaju i zrelost, dostojanstvo, mudrost i rast. Prisetite se samo svih ljudi koje zamišljate sa bradom – lekare, naučnike, Deda Mraza. Sve su to istaknuta gospoda.

„Muževnost ima bitnu ulogu u privlačnosti brade, jer iako predstavlja pomenute kvalitete, ona takođe predstavlja i seksualnu privlačnost, lošeg momka, rogobatnost i snagu,“ kaže psihoterapeutkinja profesorka Tira Gardner. „To su sve kvaliteti koje žene traže što je jednako osećaju sigurnosti koje žene traže u muškarcu i u vezi.“

Kada muškarac ima bradu to je znak smelosti i sigurnosti u sebe. „Muškarac poput Džordža Klunija izgleda dobro sa ili bez brade i deluje sigurno u sebe sve vreme,“ kaže Gardnerova.

Izražavanje ličnosti

„Žene mogu biti privučene muškarcima sa facijalnom dlakom iz različitih razloga, mnogi od njih proizilaze iz psihološke potrebe za zaštitom. To je vrlo primitivan nagon koji žena oseća dok je zaštićena. On seže skoro do ere pećinskih ljudi…,“ kaže doktorka Ketrin Smerling, psihoterapeut iz Njujorka.

Ponekad se radi i tome da je u pitanju nešto manje savršeno i stilizovano. Facijalna dlaka ukazuje na pristupačnost, što znači da ste verovatno i otvorenija, iskrenija ličnost.

„Bradate muškarce obično opažaju kao osetljivije, pažljivije i one koji su u dodiru sa svojim osećanjima. Ovo, naravno, je vrlo privlačno većini žena,“ kaže dr. Smerling.

No, nije da su svi bradati muškarci po pravilu sjajan izbor za dugu vezu. „Breda Pita smo viđali ili sa kratkom ili predugačkom bradom tokom poslednjih nekoliko godina. Ovo se može gledati kao vid samoizražavanja“ kaže dr. Smerling.

„Zapravo, puštanje brade je jedan od načina kojima muškarci mogu da se izraze. Žene imaju čitav opus ličnih tehnika za izražavanje – od načina kako se friziraju do toga kako tretiraju nokte. Muškarci imaju mnogo manje opcija.“

Ali ukoliko tražite nekog ko može da raste sa Vama, a ne za Vas, muškarac koji se izražava bradom i ne bi bio tako loš izbor.

“Kada su muškarci slobodniji u potpunijem izražavanju sebe“ kaže doktorka Smerling, „često su i bliži svojim partnerkama. To omogućuje više intimnosti u vezi i ovo ukombinovano sa utiscima o protekciji i povećanoj osetljivosti je za žene rudnik zlata!“

Zapravo, ovo i nije prvo istraživanje koje je našlo vezu između potencijala za partnerstvo i facijalne dlake. Istraživanje Nortumbrijskog univerziteta iz 2008. godine je takođe utvrdilo da žene smatraju da muškarce sa bradom privlačnijim od onih koji su obrijani.

Izvor: Dormeo.rs