LifestyleSvijetVijesti

Italijanski gradovi blokirali ulaz jer broj zaraženih koronavirusom raste

Italijanska vlada odlučila je izolovati gradove u regijama Lombardija i Veneto u kojima je porastao broj zaraženih koronavirusom.

Pristup tim gradovima će biti blokiran u narednom periodu. Prema prvim informacijama izolovano će biti deset gradova i općina u regiji Lombardije odnosno blizu 50.000 stanovnika, te 3.000 osoba u regiji Veneto, piše France24.

Možda će Vas zanimati i:

“Želimo izolirati zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja”, izjavio je ministar zdravstva Italije Roberto Speranza.

Premijer Giuseppe Conte izjavio je da će policija nadzirati situaciju, odnosno da će policajci sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom. Ako bude potrebno pomoći će i vojska. Šef regije Veneto Luca Zaia rekao je ranije u petak da će se oko Vo ‘Euganea stvoriti sanitarni prsten, a svih 3.300 stanovnika bit će testirano.

Od preko 50.000 osoba je zatraženo da ostanu kod kuće u navedenim područjima, dok su sve javne aktivnosti poput karnevalskih proslava, crkvenih misa i sportskih događaja zabranjene u narednih sedam dana.

Broj zaraženih koronavirusom u Italiji porastao je na 79 osoba, uključujući dvoje preminulih. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Evropi.

Izvor: KlixKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button