BiHSvijetVijesti

DW: Radna snaga ide na Zapad, smeće ide na BalkanDok bogate zemlje propovijedaju zaštitu životne sredine i kritikuju one koji nisu dovoljno napredni, istovremeno izvoze smeće u Bugarsku i Rumuniju preko mafijaških šema, ocjenio je bugarski antropolog Ivajlo Dičev.

On je u autorskom tekstu za Dojče vele podsjetio da je u januaru Evropska komisija Bukureštu zaprijetila kaznenim postupkom zbog kršenja pristupnog ugovora jer od 2014. nije postignut nikakav napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada, a da je u Bugarskoj otkriće planina smeća izazvalo politički potres koji je doveo do hapšenja ministra za životnu sredinu i velike policijske istrage u nizu gradova.

U obje zemlje je istragu izazvala italijanska policija koja je otkrila tragove ilegalnog izvoza smeća u organizaciji firmi bliskih mafiji i o tome izvjestila evropske partnere, piše Dičev i dodaje da su i građani tih država postali svjesni razmera problema koji im inače nije potpuno nepoznat. On je u autorskom tekstu za Dojče vele podsjetio da je u januaru Evropska komisija Bukureštu zaprijetila kaznenim postupkom zbog kršenja pristupnog ugovora jer od 2014. nije postignut nikakav napredak u zbrinjavanju komunalnog otpada, a da je u Bugarskoj otkriće planina smeća izazvalo politički potres koji je doveo do hapšenja ministra za životnu sredinu i velike policijske istrage u nizu gradova.

Možda će Vas zanimati i:

U obje zemlje je istragu izazvala italijanska policija koja je otkrila tragove ilegalnog izvoza smeća u organizaciji firmi bliskih mafiji i o tome izvestila evropske partnere, piše Dičev i dodaje da su i građani tih država postali svesni razmjera problema koji im inače nije potpuno nepoznat.

Izvor: Mondo.rsKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button