Lifestyle

Ljubite se češće, ljubljenje je zdravo!

Poljupci su najprirodniji način iskazivanja ljubavi, ali su oni istovremeno i ljekoviti.

Sudar usana i jezika koje često uzimamo zdravo za gotovo ima puno više utjecaja na fizionomiju čovjeka nego što se čini. Pojačava imunitet, oslobađa hormon sreće, utječe na tonus mišića lica…

Evo nekoliko razloga zbog kojih je ljubljenje dobro za fizičko i mentalno zdravlje. Zato, ljubite se.

Poboljšava imunitet

Često ljubljenje je jedan od načina kako ojačati imuntite.

Sagorijeva kalorije

Jedna minuta ljubljenja sagorijeva 2 do 6 kalorija. Ako pojedete čokoladu ili popijete čašu vina, morat ćete se ljubiti punih sat vremena. Jeste dugo vremena, ali je i užitak.

Ojačava mišiće lica

Istraživanja su pokazala da ljubljenjem koristimo 30 različitih mišića. Poljupcem zatežemeo kožu na licu, naročito mišiće obraza, koji vam sigurno neće pasti ako se ljubite često.

Poljupci opuštaju

Poljupci oslobađaju oksidans, hormon zadovoljstva, nježnosti i privrženosti. Isto tako potiču liječenje endorfina, hormona koji se još i nazima hormonom privrženosti, a po svom sastavu sličan je morfinu. To znači da, kada smo zaljubljeni moguće je da se ponašamo slično, kao da smo na nekim opijatima.

Strastveni poljupci kao pomoć oralnom zdravlju

Strastveni poljupci potiču lučenje pljuvačke, što pomaže zubima i nepcu da budu zdravi. Dodatna tečnost pomaže da se odstrane neki ostaci hrane u zubima, a pri tome se stimulira i imunloški sistem.

Izvor: Body.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button