Nova fabrika u Gradačcu od 20 miliona KM: 100 radnih mjesta i povezivanje sa japanskom kompanijom Mitsubishi Motors

- Kategorija: Automobili, BiH, Tehnologija, U fokusu, Vijesti

Premijer FBiH Fadil Novalić i premijer TK Denijal Tulumović bacili su prve lopate zemlje za temelje nove fabrike TMD Group u Gradačcu u vrijednosti od 20 miliona KM i proizvodiće komponente za električne motore i automobile za japanski Mitshubishi motors.

Proizvodnja u testnoj fazi je krenula i neke od prvih komponenti su već napravljene u dosadašnjim postrojenjima kompanije gradačačkog TMD-a.

“Od juna 2021. godine, kada počinje proizvodnja u punom kapacitetu, pa u narednih sedam godina iz naše fabrike će izaći komponente za svaki drugi električni automobil koji proizvede Mitsubishi Motors. Prvi rotor pogonskog motora za jedan prestižni automobil, koji smo ugovorili sa jednom od najvećih kompanija svijeta Mitsubishi Motors već se proizvodi u testnoj fazi u našoj fabrici”, kaže predsjednik uprave kompanije TMD Group, Adem Hanić.

Zadovoljstvo zbog ovog velikog događaja nisu krili ni premijeri… Tulumović smatra da je napravljen ogroman iskorak i da se radi o primjeru koji svima može poslužiti kao metod za okretanje ka novim tehnologijama.

Premijer Novalić, s druge strane, ovo vidi kao potencijal za budućnost. On smatra da se dešava baš ono što je i predviđao, a to je da se fabrika gradi u zoni koju je sa gradačačkim privrednicima i pripremao i zamišljao.

Naime, radi se o prvoj fabrici ovog tipa u čitavoj Bosni i Hercegovini, ali sa velikim značajem i za zemlje regije. TMD Group će na ovaj način sve do 2028. godine praviti dijelove za japanski Mitsubishi Motors i uposliti 100 radnika.

E.D.

Facebook Comments