Influencer

Da li objave na portalima i društvenim mrežama utiču na vas? Da li ste i u kojoj mjeri svjesni namjera njihovih autora? Oni jesu. Oni su Influenceri.

       Volim da pijem kafu sa kćerkama. Nasamo ili zajedno, svejedno. Usput iskoristim priliku da čujem imaju li problema i dam im poneki koristan savjet. Sve češće i one meni.  Što da ne!? Već su velike. Čovjek se  uči dok je živ. Kada sam ‘ovoj mlađoj’ rekao da ću možda pisati nešto za portal radio Kameleona, uzviknula je: „Ha! Tata influencer!“. Ta mi se riječ od tada nekako stalno mota po glavi … Nikada nisam smatrao da imam uticaj, osim možda na nju, jer me je čitala k'o knjigu i uglavnom shvatala na pravi način. Ali dijete je jedno, a javnost nešto sasvim drugo …

Svaki komentar na portalima i društvenim mrežama proizvodi reakciju (željenu ili neželjenu) u zavisnosti kako ga ko shvata i kakvi su mu lični stavovi i interesi. Brojni komentari na portalima i društvenim mrežama potvrđuju da je uticaj svake objave, od statusa do bloga ili  komentara, očigledan. I tu dolazimo do odgovornosti autora za javnu riječ.

Moj profesor Dr. Isak Adižes (Ichak Adizes) u svom posljednjem osvrtu na vlastitom blogu konstatuje da ljudi nerado preuzimaju odgovornost. Lakše je izbjeći odgovornost nego trpiti kritike zbog neuspjeha. Svi koji smo ga doživjeli znamo kako se osjećamo zbog neuspjeha. Bilo na poslu ili školi, bilo na sportskim terenima ili u običnim društvenim igricama, neuspjeh boli. A bol nije ugodna.

Pa zašto onda na društvenim mrežama imamo poplavu objava koje imaju ogroman negativan uticaj. Mnogi od njih su pisani izvan konteksta, neargumentirani ili još gore, pisani govorom mržnje. Jednostavno je zaključiti da se radi ili o vršenju uticaja bez odgovornosti ili o lošim namjerama autora. A to je moguće jer autora svake objave na internetu štiti relativna anonimnost. Jer, ako ste anonimni ne možete biti neuspješni a ne može vas ni boljeti. Zato možete raditi i pisati što vam je volja. Sloboda bez granica uz garanciju fizičke sigurnosti. San svakog pojedinca.

Prema tome, prije nego potpadnete pod uticaj bilo kojeg Influencera, odnosno njegovog komentara, stava, argumenta ili mišljenja, promislite o njegovim interesima i namjerama (često i onoga ko stoji iza njega). Ključna riječ je povjerenje. Obuzdajte znatiželju i izbjegavajte „nepouzdane izvore“, jer svaka epidemija počinje malom zarazom nekim virusom, naročito ona gripe  (med. influenca). Što joj je veća kruna (korona) to je opasnija. Ako već neko ili nešto treba da utiče na vas, neka to bude potvrđeno vašim povjerenjem.

Sve je uvijek i samo do vas.

Samo razmišljam …

Edim Sarihodžić

Related Posts

Facebook Comments