SvijetZanimljivosti i zabava

Švicarska otvara prvi nagi restoran: Prima samo goste bez odjeće

U Švicarskoj nije nezakonito biti nag u javnosti sve dok osoba koja se odluči ići bez odjeće ne bude nepristojna ili neuredna.

Nepostojanje zakona kojim se zabranjuje biti go u javnosti dovodi do nekih prilično slobodnih, zabavnih i sasvim neobičnih pojava kao što je Festival tijela i slobode u Cirihu, gdje goli glumci nastupaju na prepunim gradskim ulicama, piše The Mind Unleashed.

U gradu Baselu bi se do kraja mjeseca trebalo dogoditi nešto slično, za jedne oslobađajuće, a za druge čudno – otvaranje prvog restorana za goste bez odjeće.

I mušterije i uposlenici bit će bez odjeće u restoranu, iako još nije odlučeno hoće li vratar koji stoji ispred lokala biti obučen. Garderoba u ovom jedinstvenom objektu služit će da gosti ostave mnogo više od kaputa i jakni – zapravo, da odlože svu odjeću u kojoj dođu.

Na ovoj lokaciji bio je prvi gej bar u Baselu, otvoren 1974. Popularni restoran doživio je svoj procvat devedesetih godina prošlog stoljeća, ali kada je prestao biti popularno mjesto za izlaske, stvari su krenule nizbrdo. “Elle et Lui”, kako se bar zvao, konačno je zatvoren u ljeto 2019. godine nakon požara.

Novi restoran i dalje je bez imena, a trebao bi biti otvoren krajem ovog mjeseca. Prema vlasniku, koji se jednostavno predstavlja kao Deigo, uposlenici već rade i jelovnik je već osmišljen.

Svakako, neki će posjetiti restoran iz radoznalosti da iskuse kako izgleda jesti u sobi punoj golih stranaca, dok će drugi to mjesto možda zavoljeti, jer uživaju u domaćoj kuhinji. Vlasnik najavljuje da će se bečki odrezak i krompir salata obavezno naći na jelovniku.

“BZ – Zeitung fur die Region Basel” piše da je “nejasno koliko je velika potražnja za nudističkim restoranom”. Ali bez obzira na to, Deigo je uzbuđen i nije zabrinut zbog onih stanovnika Basela koji su sramežljivi.

“Uvijek mogu ostaviti veš na sebi”, kaže on.

I u drugim zemljama bilo je eksperimenata s otvaranjem restorana za nudiste, ali niko nije uspio u tome. Hoće li se to dogoditi u Švicarskoj?

Izvor: KlixKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button