Pet stvari koje ne trebate raditi svom automobilu

- Kategorija: Automobili, Tehnologija, Zanimljivosti

Ako se želite ponašati odgovorno prema svom automobilu, trebate znati što ne biste smjeli raditi.

Jeste li ikada probali koliko vaš automobil može izdržati kada strelica pokazuje da je gorivo pri kraju? Jeste li naglo prebacivali u brzinu nakon kretanja u unazad? Ako jeste, niste bili dobri prema svom vozilu.

Evo kojih pet stvari ne trebate raditi ako se želite ponašati odgovorno prema svom automobilu.

1. Zaboravljate ručnu kočnicu

Oni koji imaju automobile s automatskim mjenjačkim prijenosnicima misle da ne trebaju koristiti ručnu kočnicu, ali to nije tačno. Parkiranje automobila aktivira papučicu kočnice, mali metalni uređaj koji prekida prijenos. Ovo doslovno može prenositi tone težine na taj mali metalni dio zbog čega se nakon nekog vremena može oštetiti pod utjecajem pritiska. Ako koristite ručnu kočnicu, ona onemogućava kretanje točkova, olakšavajući teret i štiteći papučicu.

2. Dopuštate da vam se gume isprazne

Svako novo vozilo mora, po zakonu, imati sistem za nadgledanje pritiska, koji obavještava vozača kada se pritisak zraka u gumama smanji. Neki vozači smatraju da ne moraju prije ove obavijesti provjeriti jesu li im gume dovoljno napumpane, ali to je greška. Nedovoljan pritisak zraka u gumama utječe na pokretljivost guma, na kočenje i na potrošnju goriva pa trebate provjeriti jesu li vam gume dovoljno napumpane pri svakom drugom posjetu benzinskoj pumpi.

3. Držite spremnik za gorivo skoro praznim

Neki vozači čekaju da im se spremnik za gorivo skoro potpuno isprazni prije nego što natoče gorivo, ali to nije dobro za pumpu za gorivo. Ona se pregrijava kada u spremniku nema dovoljno goriva pa ponovno hladi kada se gorivo natoči, a ovaj proces naizmjeničnog grijanja i hlađenja skraćuje njeno trajanje. Trudite se natočiti gorivo prije nego što u spremniku ostane manje od jedne četvrtine njegovog kapaciteta.

4. Ignorišete brisače

Gumice na brisačima trebate mijenjati čim primijetite da su dotrajale jer one ne rade dobro svoj posao ako su oštećene, ne brišu dobro vjetrobransko staklo i mogu ga izgrebati zbog čega ćete slabije vidjeti cestu pred sobom. Mijenjajte gume na brisačima barem jednom godišnje, najbolje prije početka zime kada je nužno da budu najfunkcionalnije. Ako automobil držite vani, izložen suncu i vremenskim nepogodama, mijenjajte ih i češće.

5. Naglo prebacujete u brzinu nakon kretanja unatrag

Jeste li primijetili kako vam se automobil nagne kada bez zaustavljanja vozila prebacite u brzinu odmah nakon vožnje unatrag? Ova nagla promjena pravca izaziva nepotrebno naprezanje prijenosnih i pogonskih komponenata i izaziva neugodno drmanje automobila. Zato je nužno uvijek zaustaviti vozilo prije nego što nakon kretanja unatrag želite ubaciti u brzinu.

Izvor: Klix

Slične objave

Facebook Comments