Lifestyle

I u devetoj deceniji ne odustaje od rada
Radni vijek proveo je u direktorskim foteljama nekadašnjih „Plantaža“ i „Autoprevoza“ iz Bosanske Gradiške. Voćarstvo i rasni konji ušli su mu u krv, pa ovim ljubavima posvećuje dovoljno pažnje i u devetoj deceniji.

Jovo Lepir iz Brestovčine kod Bosanske Gradiške priprema se za orezivanje 30.000 stabala kruške u tri zasada. Sav urod Jovo plasira u preradu, manju količinu ostavlja za sebe. Doskora se porodica Lepir bavila i kalemarstvom. Njegove sadnice su tražene na sve strane.

– Danas su to plantaže od Prijedora do Tuzle, Sarajeva i Bijeljine. Dosta sadnica sam izvezao i u Hrvatsku. Ponosan sam na tu činjenicu. Evo ovih mojih 30 hiljada stabala kruške sam proizveo od sjemena, preko kalema do sadnice. Čini mi se da sam svakoj kruški nadjenuo ime danas bi je znao po imenu – kaže sjetno Jovo.

Možda će Vas zanimati i:
  • Posvećuje se i rasnim konjima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Posvećuje se i rasnim konjimaFOTO: B. GRGIĆ

Kada ne radi u voćnjaku, posvećuje se svojim rasnim konjima i fijakerima. Ima tri fijakera, jedan je napravljen polovinom prošlog stoljeća u Austriji, Jovo ga je nabavio u Vojvodini.

Raduje se proljeću, jer će po okončanju radova u voćnjaku upregnuti lipicance u fijaker i zajedno s prijateljima krenuti put rodnih Bajinaca, planine Motajice i drugih mjesta.

Izvor: Avaz.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button