Tehnologija

Materijal budućnosti: Tanji je od dlake, a 200 puta jači od čelika (VIDEO)

Konzorcijum, koji je osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja finansira Evropska unija, sa budžetom većim od milijardu eura

Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje nevjerovatne snage i mnogo načina upotrebe, a sada su istraživači iz Evrope objavili prva uputstva za njegovu proizvodnju.
Knjigu u kojoj su opisani načini za izradu grafena sastavio je konzorcijum Graphene Flagship, koji čine predstavnici nekoliko univerziteta i kompanija.

Konzorcijum, koji je osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja finansira Evropska unija, sa budžetom većim od milijardu eura.

Ovaj tim istraživača nada se da će uputstva pomoći budućim proizvođačima da se bolje upoznaju sa ovim materijalom koji bi mogao da uvede revolicju u mnoge industrije.

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljenika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milion puta od dlake, 200 puta je tvrđi od čelika, tvrđi je od dijamanta i provodi elektricitet i toplinu bolje od ostalih materijala.

“To je opširna knjiga koja opisuje mnoge od načina za proizvodnju grafena”, kaže Mar Garcia Hernandez, koja je učestvovala u sastavljanju priručnika.

Fleksibilnost i elastičnost ovog materijala karakteristike su zbog kojih on može biti koristan u mnogim industrijama, u aeronautici, istraživanju svemira, medicini, energetskoj industriji i elektronici.

Graphene Flagship “sprijateljio” se u decembru sa velikim evropskim fabrikama kako bi prototipi grafena bili praktično upotrebljeni u njihovim proizvodima, piše Euronews.

Izvor: Fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button