Arhiva

IMAO JE I DO 40 NAPADA DNEVNO: DA BI NASTAVIO ŽIVJETI MALENOM STEFANU JE POTREBNO 250.000 DOLARATrogodišnji Stefan Majkić boluje od tuberozne skleroze, još ne hoda, još ne govori i jedina šansa za iole normalno djetinjstvo mu je operacija u Hjustonu, koja košta oko 250.000 dolara, što je iznos koji mališanovi roditelji nemaju.

Da Stefan boluje od ove rijetke, genske bolesti koja zahvata više organa tokom odrastanja: mozak, oči, srce, kožu, pluća i bubrege, utvrđeno je u januaru 2017, kada je imao svega dva i po mjeseca.

Mališan na kori mozga ima veliki broj tzv. tubera, koji su posljedica mutiranog gena, a koji uzrokuju po više epi-napada u danu.

  •  Nekada ih bude dva-tri dnevno, nekada sedam-osam, a bilo je dana kada je imao i do 40 napada – priča stefanova majka Jelena.

Ona dodaje da je Stefan koristio devet različitih antiepileptika, da nijedan nije spriječio napade i da je tako dobio i prateću dijagnozu – farmakorezistentna epilepsija, ona koju je nemoguće kontrolisati lijekovima.

  • Intenzivno ga vodimo kod defektologa, logopeda, fizioterapeuta, ali su rezultati slabi jer ima svakodnevne napade. Stefan još ne hoda, ne govori, sa dvije i po godine je počeo da puzi, da se podiže uz namještaj, ali je još veoma nestabilan – navodi Jelena.

Lijeka za tuberoznu sklerozu nema, ali se farmakorezistentna epilepsija može tretirati operativnim putem, te je zato sada primarna posjeta dječjoj klinici TCH u Hjustonu.

Za preglede i operaciju (klasičnim putem ili lasersku, u zavisnosti od odluke ljekara) odstranjivanja tubera s kore mozga treba 250.000 dolara, prenosi Blic.

  • Ako neko može da pomogne Stefanu da ima kvalitetnije djetinjstvo, da prohoda, progovori, da mu se razumijevanje popravi, to su ljekari iz Hjustona – kaže Jelena.

Izvor: Hayat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button